Den svåra konsten att överleva i en livflotte

Sjöräddningssällskapet har genomfört en övning där elva personer satt i en livflotte i Göteborgs ytterskärgård i över 30 timmar. Allt för att öka förståelsen för hur en nödsituation upplevs till havs. Se videon längst ner.

Det var elva stycken sjövana personer som deltog i övningen. Efter drygt 30 timmar i en livflotte hämtades de upp av en helikopter och kunde sammanfatta vad de lärt sig. Projektledare för övningen och en av som också var med ombord på flotten var Matthew Fader:

– Framför allt lärde vi oss att en livflotte är ett hjälpmedel för överlevnad och absolut ingenting mer. Den bjuder inte på någon komfort utan är tvärt om mycket obekväm. Är man, som vi, elva personer ombord så blir det väldigt trångt. Än värre skulle det vara om man var tolv personer, som flotten är byggd för. Men vi hade en plats över för att kunna ta ombord en kameraman ibland, berättar han.

– Nu vet vi att det är väldigt obekvämt men att det fungerar. Om man inte befinner sig mitt ute på Atlanten eller så, eller om det inte råder några väldigt extrema väderförhållanden, så kan man räkna med att bli räddad inom 48 timmar. Och det klarar de allra flesta, avslutar Matthew Fader.

Att det i extrema fall faktiskt går att överleva betydligt längre än 48 timmar på en livflotte bevisade Jose Salvador Albarenga som drev omkring på Stilla havet 13 månader. Mer om det här.