Båten som bygger på kvinnors idéer

Kvinnobåten All aboard visas på Allt för sjön.
Kvinnobåten All aboard visas på Allt för sjön.

Kvinnobåten All aboard visas på Allt för sjön.För några år sedan kom en tjejbil och nu är det också dags för en tjejbåt. ”All Aboard” kallas idébåten och den bygger på kvinnors önskemål om hur en fritidsbåt borde se ut. Bastu och dusch, en köksö för gemensam matlagning och en landgång i båtsidan, det är några av nyheterna ombord.

Foto: All Aboard

För åtta år sedan utvecklade en projektgrupp med Camilla Palmertz och Tatiana Butovitsch Temm en konceptbil på uppdrag av Volvo. Modellen hette YCC, kallades oftast tjejbilen och var en kraftfull sportkupé i samma storlek som en Volvo S60.

Nu har samma projektgrupp vänt uppmärksamheten mot fritidsbåtar och resultatet, All Aboard, kommer att premiärvisas på Allt för sjön på Stockholmsmässan i Älvsjö i början av mars.

– Nu går vi från den konservativa bilbranschen till den stockkonservativa båtbranschen, säger projektledare Camilla Palmertz.

– Vårt mål är att inkludera kvinnors önskemål i en fritidsbåt utan att exkludera mäns. Målet är också att ge båtbranschen nya idéer till sina produkter och på så vis kunna attrahera nya kunder både i Sverige och utomlands, säger Camilla Palmertz.

Skiss till idébåten All Aboard.

En landgång som integreras i båtens sida är en av lösningarna på All Aboard.

Som grund för arbetet ligger en undersökning bland 1 000 kvinnor som tillfrågats om vad de vill ändra ombord på en fritidsbåt. Tio problemområden har utkristalliserats och All Aboard har tagit fram förslag till lösningar på alla områden.

Bland de problem som listats finns problem att komma av och på båten, dålig sikt, trångt i sittbrunnen, tungt ankare/batteri och svårbegriplig motormanual.

– Vi ser att kvinnor har många önskemål när det gäller hur båtar bör fungera, säger Kerstin Hindrum på Svenskt Marintekniskt Forum, projektägare och initiativtagare till All Aboard.

Totalt presenterar projektet 50 idéer för ett enklare båtliv, idéer som inte bara kvinnor har nytta av. För det är ju inte bara kvinnoknän som ömmar vid ilandhoppning.