America’s Cup – kapsejsade under första träningen

Elias Johansson Rimsby

Alinhgi_kapsejsning_Barcelona Det som skulle bli början på den stora comebacken för välmeriterade Alinghi slutade med en kapsejsning i Barcelona – under bogsering dessutom.

För 14 år sedan stod de som slutgiltiga segrare i America’s Cup. Nu, efter en lång frånvaro från seglingsvärldens mest prestigefyllda uppgörelse, skulle den stora comebacken ske.

Se också:
Fullspäckat seglingsmagasin

Det bar sig dock inte bättre än att man kapsejsade under bogsering. Dessförinnan hade man, enligt teamets egna sociala medier, hunnit med “en lyckad seglingsdag”.

Men så drog ett våldsam regnskur in med kraftiga byar.

Kastades överbord

– Medan båten bogserades tillbaka med seglen nedtagna kom en kraftig vindby och slog omkull den. Några av besättningsmedlemmarna kastades överbord men räddades snabbt av supportteamet. Besättningen är oskadd och åter hemma i säkerhet, säger Silvio Arrivabene på Alinghi Red Bull Racing.

Mindre skador

– Båten fick några mindre skador på ena foilen samt på skrovet. Vi är snart tillbaka på vattnet och fortsätter med våra förberedelser inför den 37:e America’s Cup.

Kraftiga vindbyar

Enligt mätningar från väderstation i närheten av kapsejningen så ska vindstyrkan plötsligt ha ändrats från lätt bris till vindar på 25 knop – möjligtvis mer än så där Alinghi befann sig.

– Det här är förstås inte den enda kapsejsningen vi kommer att se framöver. De mest dramatiska kapsejsarna i den förra upplagan av America’s Cup måste vara America’s Magics dramatiska vurpa, tätt följd av Emirates Team New Zealands dito, avslutar han.

Se också:
Fullspäckat seglingsmagasin

Alinhgi_kapsejsning_Barcelona

Relaterade artiklar

Artemis_Foilande_Arbetsbat

Artemis – första foilande och eldrivna arbetsbåten provkörd

Hydrogen_Foiling_Chase_Boat

Ny vätgasdriven bärplansbåt klarar 50 knop och 100 sjömil!

Det danska fraktfartyget Karin Hoej har krockat och kapsejsat.

Fartygskrock och kapsejsning på Östersjön

American Magic Capsize Americas Cup

America’s Cup – förödelsen från insidan

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar