Amerikanskt krigsfartyg bunkrar i Stockholms hamn

Gustav Morin

En amerikansk jagare laddad med missiler ligger sedan igår i Värtahamnen för att bunkra bränsle och vila upp sin besättning. Det är en av två jagare av den här typen som just nu opererar i Östersjön.

– Den amerikanska jagaren USS Forrest Sherman (DDG 98) genomför ett örlogsbesök i Stockholm. Besöket i Stockholm är ett rutinbesök där fartyget går i hamn för att bunkra bränsle och andra förnödenheter, samt för att ge besättningen möjlighet till återhämtning efter en längre tid till sjöss, skriver Försvarsmakten.

U.S Navy har totalt 69 fartyg av den här typen i aktiv tjänst. Foto: Philip Werner, Försvarsmakten och U.S. Navy/Paul Farley.

USS Forrest Sherman och hennes systerfartyg USS Donald Cook (DDG 75) opererar sedan en tid tillbaka i Östersjön. Jagaren är av Arleigh Burke-klass som har en avancerad förmåga att både upptäcka och bekämpa fientliga mål, såväl i luften som på land, samt både på och under havsytan. Fartygens vapensystem och sensorer är också utvecklade för att kunna verka på långa avstånd.

Övar tillsammans med svenskt minröjningsfartyg

Enligt Försvarsmakten har jagaren USS Forrest Sherman deltagit i en övning i norra Östersjön under under helgen, tillsammans med det svenska minröjningsfartyget HMS Vinga.

Stridsfartyget-USS-Forest-Sherman-testar-sina-krigsutrustning
USS Forrest Sherman är en 155 meter lång missilförstörare av Arleigh Burke klass som drivs av Amerikanska flottan Den har 4 gasturbiner och kan nå farter över 30 knop Här övar hon på Atlanten Foto Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Joshua Adam Nuzzo

Se också: 
Slalom i hög fart med 333 meter hangarfartyg!
Ubåten – så funkar den!

Tillstånd att vara på svenskt vatten

– Det är inte ovanligt att fartyg av den här sorten besöker andra länder. De har varit till sjöss en längre tid och går nu in i hamn för att bunkra och för att besättningen ska få vila. Vi har ett nära samarbete med USA och det här fartyget har tillstånd att uppehålla sig på svenskt territorialvatten fram till torsdag, säger Jonas Olsson, pressekreterare på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Hamnen besöker Värtahamnen för att fota missiljagaren USS Forrest Sherman. Foto: Claes Olivecrona.

– Det var ett stort pådrag runt fartyget med svensk militärpolis som spärrade av och säkerhetsvakter från fartyget som patrullerade, säger Hamnens utsände Claes Olivecrona.

Kunde du få någon mer information av vakterna eller någon annan på plats?

– Jag försökte intervjua en av besättningsmännen men fick i princip inga svar alls. Jag fick nöja mig med en bister blick tillbaka.

amerikanskt-krigsfartyg-i-Stockholm-3

Relaterade artiklar

Korvetter_varovning_inledning

Årets första stora stridsövning till sjöss är i full gång

Sapo_skyddsomrade

Ryska fastighetsköp i skärgården oroar myndigheterna

Svenska försvarets råd till skärgårdsfolket i vinter

Torped47_Marinen

Ny effektiv svensk torped ska hålla ryssen stången

Visa 3 kommentarer

3 kommentarer till “Amerikanskt krigsfartyg bunkrar i Stockholms hamn”

  1. Varför har vi inte amerikanska robot jagre. Som är bestyckad med tomahawk och andra kul saker om bord. Kan inte försvaret köpa in ett 50 båtar av samma modell.
    Och andra vapen system från USA, som v-22, Bell v-280, B-2, F-22, tridet ubåtarna och mm.

    Svara
  2. En av bildtexterna säger “missilförstörare”. Engelskans “destroyer” ska översättas till svenskans “jagare”. Den som försöker översätta till “förstörare” avslöjar en pinsam brist på ämneskunskap.

    Vad som ligger i Stockholms hamn är alltså inget fartyg som förstör missiler (“missilförstörare”), utan en robotjagare.

    Svara

Lämna en kommentar