Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM

Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM

Elias Johansson Rimsby

Archipelago_Raid_F18_Inledningsbild I helgen avgjordes VM i raidsegling. Hamnen sammanfattar dag 2 och 3 där de unga svenskarna Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren verkligen visade framfötterna.

Överraskande snabba svenskar kan tyckas fast egentligen är detta ingen stor skräll. Jakob Lunqvist seglar kölbåt på internationell nivå och har har en framgångsrik jollekarriär bakom sig. Teamkamraten Rasmus Rosengren är sin unga ålder till trots lite av en raidveteran och väl bekant med katamaransegling efter en OS-satsning i Nacra 17.

Se också:
Archipelago Raid – fantastiska bilder från dag 1
Hamnen seglar Archipelago Raid

Efter dag 2 var dessa båda alltså i ledning när de gick i mål i Sandhamn. En dag som bjöd på svaga vindar och långa kryssar. Någon timme efter start letade sig båtarna ut i den yttre skärgården och sakta rullade dimman in från nordost. Dagen bjöd också på en del taktiska utmaningar där det gällde att hitta vriden i diset och dimman. Tack vare konsekvent och säker segling lyckade alltså Rasmus och Jacob hålla sig i en ledande position inför inför vidare seglingar.

Under dag 3 lovade väderprognosen fina förhållanden på sträckan mellan Sandhamn och Fejan medan verkligheten bjöd på stiltje. Starten sköts upp och till sist beordrade seglingsledningen att banan skulle kortas av och de tävlande skulle bogseras till den första checkpointen.

Mycket taktik

Till slut kom och vinden och det blev en taktiskt mycket utmanande segling på väg mot delstoppet vid Rödlöga. Först i mål kom belgarna Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani. Med detta kom de att dela ledningen totalt med Jakob Lundqvist and Rasmus Rosengren som kom till Rödlöga som tredje båt.

Tvåa totalt

Efter en effektiv undanvindsegling till Fejan och när dag 3 ska sammanfattas så hittar vi Lundquist/Rosengren på en andraplats i resultatlistan blott tre poäng efter belgarna Demesmaeker/Gagliani som nya ledare.

Elias Johansson Rimsby

Archipelago_Raid_F18_Inledningsbild

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2017_Stockholm_Archipelago_Raid_Dag_2_Raid_dag_2

Stockholm Archipelago Raid dag 2

racing_havskappsegling_2017_Stockholm_Archipelago_Raid_Dag_1_RaidWorlds_1

Stockholm Archipelago Raid dag 1

racing_bankappsegling_2016_Kalle_SVT_seglar_F18_Kalle_seglar_F18

Balett, sidvagnsracing och rädsla för livet

racing_bankappsegling_2016_ArchipelagoRaid_Ingang_Stockholm_Archipelago_Raid_Puff

Unga segrare i Stockholm Archipelago Raid