Allt färre falsklarm med nödraketer

Redaktionen

Varje år tvingas frivilliga sjöräddare avbryta nyårsfirandet för att rycka ut i onödan på grund av falsklarm med nödraketer. Men antalet onödiga utryckningar minskar.

Att fira en det nya året genom att skjuta upp nödraketer är både dyrt, dumt och olagligt. Men de senaste åren har antalet falsklarm stadigt pekat nedåt.

Sedan Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket vid årsskiftet 2011 började informera aktivt om förbud mot falska nödraketer har nedgången varit markant.

– Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Avbryter firandet
Nödraketer är som bekant avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader.

Okej med papperslyktor
Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket.

Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen.

I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

nyheter_2017_Nodraket_Ingang_Nodraketdd

Relaterade artiklar

SSRS_Dronare_Station

Drönare snabbast på plats vid sjöräddning

Rescue-Runner Anna Sofia, SSRS Värmdö.

SSRS-båt i allvarlig grundsmäll – tre till sjukhus

TjornRunt

Hjälp – här är appen när hjärnsläppet slår till

Sea Rescue on foils

Sjöräddningssällskapet bygger eldriven bärplansbåt!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar