Äventyraren Kihlborg ror för att rädda Östersjön

Gustav Morin

Gustav Morin

Oskar Kihlborg ror över Östersjön.Äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg besteg Everest för 21 år sedan. Förra året åkte han longboard från Stockholm till Göteborg. Nu ska han ro från Sverige till Finland.
– Jag gör detta för att uppmärksamma att Sverige inte har något modernt forskningsfartyg i Östersjön, säger han.

Äventyraren och fotografen Oskar Kihlborg ska ro från Sverige till Finland. Den tretton dagar och 175 sjömil långa roddturen. Han vill uppmärksamma att Sverige inte har ett modernt forskningsfartyg i Östersjön men passar samtidigt på att göra observationer åt forskare vid Stockholms universitet.

– De forskare vid Stockholms universitet som jag pratat med säger att vi har bättre information om hur ytan på Mars ser ut än Östersjöns botten, säger Oskar Kihlborg.

Under resan till Åbo som går genom Stockholms, Ålands och Finlands skärgårdar kommer Oskar att passa på att göra observationer på uppdrag av forskare vid Stockholms universitet.

– Ett välutrustat fartyg för forskning i Östersjön är oumbärligt för att ge forskningen mer kunskap och en möjlighet att rädda detta känsliga innanhav, säger Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet.

Avfärden sker den 6 september kl. 10.00 från Briggen Tre Kronors hemmahamn på Kastellholmen i Stockholm. Oskar Kihlborg planerar att anlända till Åbo den 19 september tillsammans med segelfartyget Briggen Tre Kronor som då avslutar seminarieserien ”Hållbara Hav” – ett samarbete mellan näringsliv, forskare och organisationer för att gemensamt verka för hållbara lösningar för Östersjön.

Foto: Malin Lauterbach

oskar-kihlborg-001

oskar-kihlborg-002

oskar-kihlborg-004
 

Oskar Kihlborg ror över Östersjön.

Relaterade artiklar

bygg en fiskebåt för 1000kr

Bygg din båt för under tusenlappen

Dykning efter avfall

De har kånkat upp sju ton båtbatterier från Mälarens botten

Miljo_2018_RoddSvalbardForts_Ingang_Svalbard_rodd

Runt Svalbard – här fortsätter äventyret!

cruising_2018_Ruffe2_Ingang_RuffeIngang

Över Atlanten med trygga land inom räckhåll

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar