Avsiktligt strandad med 1400 lyxbilar i lasten

Avsiktligt strandad med 1400 lyxbilar i lasten

Gustav Morin

Det var i lördags kväll som det 180 meter långa bilfraktarfartyget Höegh Osaka, med bilar för 420 miljoner i lasten, medvetet kördes på grund utanför Southampton.
Skepparen hjälteförklaras nu av många.

Singaporeregistrerade Höegh Osaka ligger nu på sandbanken Bramble Bank mitt i kanalen The Solent mellan Engelska fastlandet och Isle of White. Även om läget uppges vara stabilt har fartyget slagsida på 52 grader och bärgningsarbetet är en utmaning utöver det vanliga.

– Fartyget började att kantra oroväckande direkt efter att hon lämnat hamnen och skepparen tog beslutet att sätta henne på grund för att rädda både fartyget och besättningen. Det visar stort kunnande och gott sjömanskap, kommenterar Ingar Skiaker, vd för Höegh Autoliners.

Ett hjältedåd
Skepparen och troligen även lotsens snabba agerande kan ha räddat The Solent från att behöva svälja fartygets 500 ton bränsle. Även om bärgningsarbetet knappt har börjat har i alla fall inget bränsle läckt ut ännu. 

Vad som orsakade den kraftiga krängningen är ännu ej klart men det ryktas att fartygets ballastsystem satts ur spel. Det handlade i vilket fall inte om att lastkapaciteten pressats till det yttersta, två tredjedelar av lastytan var tom.

Fartygets 25 besättningsmedlemmar kunde alla räddas. En skadades och fördes till sjukhus, dock utan livshotande skador.

Lyxbilar för 420 miljoner
Värre ställt lär det vara med fartygets dyra last som består av bilar av märkena Rolls Royce, Jaguar, Mini och Land Rover.

– Lasten har troligen flyttat sig och det kan bli aktuellt att avlägsna en del av den innan bärgningen kan börja, rapporterar engelska trnasportministeriet.

Att räta upp och bärga fartyget är ingen enkel manöver och det lär ta tid. En stor utmaning blir att genomföra arbete utan att uppehålla den hårt trafikerade leden ut från Southampton.

Ytterligare en utmaning för bärgarna blir att handskas med ovädret som drar in norrifrån. Under onsdagen väntas vindar på nästan stormstyrka.


Gustav Morin

nyheter_2015_Hoeg_Osaka_Hoeg_Osaka

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Fraktfartyg-monstervågor

Så överlever fraktfartygen de värsta stormarna

Flera fraktjättar dirigerar om sina trafik efter attacker från de iranstödda huthirebellerna. Foto: Wikipedia

Rederier pausar trafik genom Suez – kan påverka båtbranschen

Fraktfartyg-håller-för-storm

Så klarar moderna fraktfartyg de värsta stormarna

Fraktfartyg-skola

Skola – så hanterar du ett 400-meters fraktfartyg