Axopar storsatsar på eldrift – köper andel i norska Evoy

Axopar storsatsar på eldrift – köper andel i norska Evoy

Alfred Ahlberg

Axopar-evoy-partnerskap-elektrifiering
Axopars investering köper den 10 procent av den norska elmotorstillverkaren Evoy.

Finska Axopar köper 10 procent av den norska elmotorstillverkaren Evoy. Tillsammans vill de få fler båttillverkare att ta klivet mot eldrift.

Axopar och Evoy har bestämt sig. Tillsammans vill de utmana normen att eldrift på sjön inte skulle kunna vara ett alternativ till de mer traditionella förbränningsmotorerna. Redan nu har de båda tillverkarna tagit fram en prototyp för båten Axopar 25 Electric. En modell som vi på Hamnen.se fick komma ut och testa under Finnboat Floating Show.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hamnen.se (@hamnen.se)

Vill få flera att ta klivet mot eldrift

Nu hoppas man från Axopars och Evoys håll att fler ska följa med in i eldriftens förlovade land.

– Vårt gemensamma uppdrag är att inspirera och framkalla ett brett närmande mot det hållbara båtlivet, och uppmana andra båttillverkare att investera i eldrivet båtliv med utvecklingspotential för fullskalig serieproduktion. Vi tror att elektrifieringen kommer att växa i stadier och vi vill stå tillsammans i spetsen av denna utveckling. Evoy är en perfekt samarbetspartnen för just detta, skriver Jan-Erik Viitala, en av grundarna av Axopar, i ett pressmeddelande.

Förutom den faktiska investeringen bidrar Axopar även med sin expertis inom båtbyggande och en garanti om framtida ordrar. Ordrar som under endast 2023 värderas till 1 miljon euro.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Axopar som en strategisk delägare i Evoy. De för inte bara med sig stora investeringar utan även ett stort nätverk och erkännande för vårt varumärke. Partnerskapet är en viktig milstolpe för Evoy som öppnar dörrar till den nordamerikanska marknaden. Vi är också väldigt ärade över dessa investeringar då de reflekterar det fortsatta förtroendet i vår vision och potential. Tillsammans med Axopar och andra kommande investeringar öppnar vi ett nytt kapitel i vår resa för att göra båtlivet oemotståndligt, bli av med utsläpp och i byggandet av ett starkt globalt varumärke, skriver Leif A. Stravøstrand, vd för Evoy, i pressmeddelandet.

Investeringen köper bolag Axopar Boats 10 procents ägande i Evoy och deras utom- och inombordardivisioner.

Alfred Ahlberg

Axopar-evoy-partnerskap-elektrifiering

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Narrowboat_boende

Livet på kanalen blev hans väg ur livskrisen

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Gasleak-Nord-Stream

Utpekade segelbåten från Nord Stream-explosionerna sågs i Blekinge

Hamnen-till-Saltkrakan-med-eldrift-Large-1

Saltkråkan – nostalgitripp i farbror Melkers fotspår