Båtorganisationer ratar ny havsplan: ”Fritidsbåtslivet är bortglömt”

Båtorganisationer ratar ny havsplan: ”Fritidsbåtslivet är bortglömt”

Alfred Ahlberg

Vindkraftverk_faglar_Vattenfall
Fritidsbåtslivet är bortglömt i HaV:s nya havsplaner, det menar flera av Sveriges båtorganisationer.

Flera svenska båt- och båtlivsorganisationer går hårt emot Havs och Vattenmyndighetens förslag till ändrade havsplaner. I sitt remissvar menar de att fritidsbåtslivet är bortglömt och att en prioritering av vindkraft utan bättre utredning kan utgöra säkerhetsrisker.

En dryg vecka innan jul löpte remissperioden för Havs- och Vattenmyndighetens (HaV) nya havsplaner ut. I samband med detta skickade oragnisationerna Svenska Båtunionen, Seglarförbundet, Kryssarklubben; Sweboat och riksföreningen Gästhamnar Sverige in ett gemensamt svar. I detta svar är man kritisk till hur de ändrade havsplanerna kan komma att påverka fritidsbåtslivet i Sverige.

– Vi är positiva till utbyggnaden av fossilfri energiutvinning såsom havsbaserad vindkraft. Men vill att fritidsbåtslivet och dess sjösäkerhetsbehov tas med i planerna och att konsekvenser för fritidsbåtslivet utreds ordentligt, skriver organisationerna i sitt remissvar.

Genom AIS-data framtagen med hjälp av Sjöfartsverket kan man visa hur flera av de utpekade områdena för havsbaserad vindkraft ligger där fritidsbåtar passerar till och från våra grannländer och till Gotland. Organisationerna hävdar att HaV inte använt tillräckliga medel i sin utredning för att undersöka påverkan på fritidsbåtslivet. Men det är inte bara där de menar att remissen brister.

Man vill även se bättre utredning om hur havsbaserad vindkraft hindrar fritidsbåtar från att söka nödhamn, om det kommer att finnas färdvägar separata från sjöfartens och om sjöräddning kan bedrivas i samma mån.

Slutligen poängterar organisationerna bakom remissvaret att en bättre utredning kring hur dessa vinkraftsparker skulle kunna påverka navigationsutrustning.

– Vi kan se att det är många fritidsbåtar i rörelse i de områden som pekas ut som lämpliga för vindkraftsparker. De facto att fritidsbåtarna kommer att hindras där tas inte alls upp i utredningen, skriver organisationerna.

Hamnen söker Havs och Vattenmyndigheten för en kommentar.

Alfred Ahlberg

Vindkraft-i-Ostersjon-FINE

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Båtorganisationer ratar ny havsplan: ”Fritidsbåtslivet är bortglömt””

  1. Om Svensk Båtunion mm är positiva till havs baserad vindkraft i våra vatten på västkusten o i Östersjön är dom verkligen ute på lågt vatten.Att förstöra våra kuster och miljön är helt sanslöst så tänk om medan tid finns .

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

svenska-kryssarklubben-atlantica-seglarskola-bat-donation

Kryssarklubben får miljondonation: ”Vi är oerhört tacksamma”

HaV_rapport_havsmiljon

Få ljusglimtar i ny bedömning av den svenska havsmiljön

Check your lifevest

Livräddande kunskap – så kontrollerar du din flytväst

Allsvenskan_segling

Allsvenskan – upplagt för tufft sjöslag nu i helgen