Båttokig turist i Paris

Redaktionen

Redaktionen

Båttokig i Paris.Hamnen.se drar till Paris. Eiffeltornet måste ju beskådas och på vägen dit hittar vi stadens sjöhistoriska museum. Navigationsprylar från 1700-talet, Napoleons gamla roddbåt och en stor trofé med en svensk navigatörs inskription.
Plus en utställning om leksaksbåtar. Hur gulligt som helst.

Gamle ”V-gurra”, det vill säga kung Gustav V har fått en aveny uppkallad efter sig i Paris. ”Avenue Gustave V de Suède” heter den och ligger vid Trocadero ner mot Eiffeltornet. Strax intill hittar man Paris Sjöhistoriska Museum, Musée national de la Marine. För en båttokig turist är detta museum ett andningshål i en storstad långt från sjö och hav.


Förutom sevärdheter som Napoelons slup från 1810, en kompass från 1744, vackra oljemålningar med marina motiv och mycket annat så finns här en stor glasmonter. Den står lite ensamt men texten på väggen förklarar vad det är ? ”Trophee Jules Verne”.

Går man lite närmare och söker sig fram bland inskriptionerna på denna stiliga och stora trofé så hittar man namnet ”Roger Nilson”.


Inte illa, en svensk navigatör är representerad på detta anrika museum. Roger seglade ombord på jättekatamaranen Orange och har fortfarande rekordet non stop jorden runt för segelbåtar.
Och här på Musée national de la Marine i Paris står beviset. En tre meter lång silverponton i konstnärlig, slim design.

För den som har vägarna förbi Paris och då gärna med barn kan fram till och med den 1 oktober se utställningen ”bateaux jouets 1850 ? 1950”. Den visar upp modell- och leksaksbåtar , allt från sådana som dras upp med nyckel eller drivs fram med gummisnodd till vackra och mindre vackra segelbåtar för dammen.

{smoothgallery}

Annars går det även bra att sätta sig på ett café vid Seine, där finns också en hel del båtar att titta på.

Båttokig i Paris.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar