Bokpresentation: Mot strömmen – Jorden runt

Redaktionen

Mot strömmen – Jorden runt
– En hand för dig och en för båten.
– Tänk aldrig att det inte går.
– Segling sker i nuet. Lev nu!
– Trimma! Trimma! Trimma!
Råden som Ylva Johansson fick inför starten av Global Challenge 2004/2005 skulle prägla hennes vardag i ett år framåt. Mot strömmen ? Jorden runt är Ylva Johanssons berättelse om att hitta utmaningarna i livet ? och att våga släppa taget för att möta dem.

Av Ylva Johansson

– En hand för dig och en för båten.
– Tänk aldrig att det inte går.
– Segling sker i nuet. Lev nu!
– Trimma! Trimma! Trimma!

Råden som Ylva Johansson fick inför starten av Global Challenge 2004/2005 skulle prägla hennes vardag i ett år framåt. När Ylva för första gången möter besättningen hon skall segla runt jorden med är det krismöte och fem månader kvar till start. Tillsammans ska arton besättningsmedlemmar, från elva olika länder, delta i kappseglingen. Vilka blir de största utmaningarna?

När starten går den 3 oktober 2004 i England har Ylva blivit uttagen till vaktchef och nått ett av sina delmål; att komma till start. Nästa hamn är Buenos Aires ? 6 200 sjömil och trettiotre dygn bort ? på vägen runt jorden, mot rådande ström och vindriktning.

Varför väljer man att betala en halv miljon kronor för att segla runt jorden åt “fel håll”? Hur hanterar man tjugo meter höga vågor i Södra oceanen och stiltje på Atlanten? Hur lever man när båten hela tiden lutar trettio grader? Hur fungerar kommunikationen och ledarskapet mellan olika kulturer i extrema situationer?

Mot strömmen ? Jorden runt är Ylva Johanssons berättelse om att hitta utmaningarna i livet ? och att våga släppa taget för att möta dem.

Ylva Johansson föddes 1973 i Stockholm. Hon är uppvuxen i Göteborg och har alltid älskat havet, men började segla först vid tjugotvå års ålder. Efter civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg arbetade Ylva i huvudsak med affärsutveckling på bland annat Ericsson. Hon tröttnade på livet i ekorrhjulet, och seglade år 2002 iväg till Västindien och blev kvar fem månader. Väl tillbaka i Sverige sökte hon nya utmaningar. Det ledde till att Ylva som första svenska kvinna deltog i den extremt hårda seglingstävlingen Global Challenge 2004/2005.

Ylva menar att man väljer sitt liv. Genom att sätta mål och aktivt välja kan man nå hur långt som helst. Hon bor nu i Stockholm och arbetar till vardags som seglare och säljare av finansiell information.

Utdrag ur boken:
“När focktvåan kommer ner i sitt fall och landar på däcket tappar Grant och Geoff kontrollen. Seglet och de hårda pistolhakarna i mässing svänger okontrollerat över mitt huvud. Jag lägger mig så platt jag kan och skyddar huvudet med armar och händer. Då och då träffar hakarna däcket med ljudliga knallar. I detsamma sköljer en stor våg över fördäck. Min säkerhetslina är fastkrokad, tack och lov, när jag sköljs bakåt över däcket av det strömmande vattnet tills linan sträcks. Jag tittar framåt och ser att Grant och Geoff har hållit sig i förstaget ? de är kvar ombord. Just då slår ännu mer saltvatten över mig, jag får en kallsup och kan inte röra mig.”

 

Nautiska Förlag

ombord_bocker_mot_strommen_bok

Relaterade artiklar

Sailmail3_Stor

Sail Mail 26:e november från Carina på Atlanten

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar