Code 0 och gennaker på ny rulle

Redaktionen

Redaktionen

Nya rullsystem från SeldénGennakers och Code 0-segel har blivit alltmer populära under senare år. På vinterns båtmässor kommer Seldén att presentera nyutvecklade rullsystem för denna typ av segel.

– Det blir tre modeller för maximala arbetslaster från 1,5 till 4,0 ton. För Code 0 segel, med ett uppsträckt förlik, blir arbetslasterna som högst och med det sortiment vi nu presenterar kommer vi att täcka in båtar i storleksordningen 25–50 fot, säger Seldéns marknadschef Mats-Uno Fredrikson.

– Man kan segla förhållandevis högt med ett Code 0 segel och det tryck i seglet och den fartökning det ger lämnar ingen oberörd. Det är som att lägga in en överväxel, fortsätter Fredrikson.

Rullsystemen manövreras med en ändlös manöverlina som löper över en lintrumma. Ett linledarbeslag styr in linan på trumman för bra grepp vid inrullning. En kilformad avdelare separerar linan från trumman vid utrullning så att trumman kan spinna fritt.

Manöverlinan leds oftast hela vägen akterut till sittbrunnen och Seldén erbjuder för detta ändamål ett fiolblock med dubbla linlås som gör det lätt att låsa linan. Alternativt används en kortare lina som hanteras av fördäcksgasten.

De nya rullsystemen kommer att kallas Selden CX15, CX25 respektive CX40. ”CX” står för ”Code X” dvs de fungerar för alla typer av Code segel och sifferbeteckningen anger maximal arbetslast i kN.

Nya rullsystem från Seldén

Relaterade artiklar

konstnär

Han har byggt sin egen skuta – i betong!

batprylar_2017_Furlex_Ingang_FurlexIngang

Furlex Electric – lätt, tålig och långlivad

batprylar_2017_UpplasbartSegel_Ingang_UpplasbartSegelIngang

Innovatören – här är framtidens segel!

batprylar_2015_Bomkapell_Ingang_VardaSegelIngang

Snabbtips – fördubbla livslängden på dina segel

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar