Datorn avslöjar motorns liv

Redaktionen

Redaktionen

Gubbkörd eller tok-körd? Vid köp av en bättre begagnad båtmotor kan en dator avslöja hur motorn har använts.
Nyare modeller av utombords-motorer har det mesta datalagrat, information som kan ses via en lap-top.

Genom att plugga in datorn i en port i motorn kan en auktoriserad försäljare med rätt programvara få fram mängder av information om motorns historia. Suzuki säljer denna mjukvara, i alla fall i USA, för 715 USdollar. Men hittar man en försäljare som har mjukvaran och vet hur man gör kan det vara värt några extra kronor för att få koll på ditt eventuella köp.


Den här motorn har bara körts i totalt 2,7 timmar, men visar vilka tider som har körts i de olika varvtalsintervallerna.

Har motorn övervarvats? Och i så fall hur länge? Har den blivit för varm? Och i så fall hur länge?

Sådan information går att utläsa från diagnosen samt hur direktinsprutningen har fungerat. Ju nyare motor desto mer information.

Antal timmar hur motorn har körts är mer värdefull information än årsmodell. Har till exempel motorn använts under många körtimmar men mestadels till trollingfiske indikerar det ett bättre köp en en motor som ofta gått på över 5 000 varv.

En motor som aldrig har körts över 5 000 varv behöver dock inte vara det perfekta köpet. Här kan man misstänka att det sitter fel propeller på drevet och att motorn därför helt enkelt inte kan komma upp i höga varv. Kolla därför vilken propeller som sitter på drevet.

 

Källa: boats.com

tillbehor_Motor_utdatapuff

Relaterade artiklar

Yachtsafe är ett båtlarm som också kan spåra.

Nytt båtlarm med många funktioner

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar