Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Elias Johansson Rimsby

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Priset på bensin var på onsdagen det lägsta sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari. Samtidigt varnas det för en dieselkris efter nyår.

Opec har ökat produktionen av råolja. Däri ligger också förklaringen till att bensinpriset i onsdags var det lägsta som noterats sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Se också:
Kriget driver upp bränslepriserna till nya rekordnivåer
Riksdagen sänker bränsleskatten med 50 öre

Vad detta innebär för den närmsta framtiden är dock oklart. Det är heller inget som Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige vågar sia om enligt DN. Klart är dock att Opec har flaggat för ytterligare något ökad råoljeproduktion i september.

Ont om diesel

DN konstaterar att dieselpriset på onsdagen låg på 23 kronor medan en liter bensin på 95 oktan kostade drygt 19 kronor. Idag, torsdag, har priserna stigit ytterligare något. Samtidigt rapporterar Bloomberg om historiskt låga nivåer av diesel i Europas lager. I förlängningen innebär detta att Europa riskerar att få en rejäl brist på diesel.

Ont om vatten

Enligt PS rapporterar oljeraffinaderiet OMV Tyskland om en ”rusning” på eldningsolja och diesel och Österrike, Schweiz och Ungern har också sagt att de kommer att behöva frigöra olja från reserver under de senaste månaderna. Som om inte det vore nog ställer låga vattennivåer i Europas floder till problem med transporten av bränsle.

Ryssland stängs av

Efter nyår inför EU också ett förbud mot sjötransporter från Ryssland som är Europas största externa leverantör.

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Relaterade artiklar

regeringen-ger-lagre-branslepriser

Riksdagen sänker bränsleskatten med 50 öre

Rekord_branslepriser

Kriget driver upp bränslepriserna till nya rekordnivåer

Dieselpriset-rekorddyrt

Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter

Hypercat Islinge Puff

I 100 knop på matavfall – Hamnen testar nya biobensinen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar