Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Elias Johansson Rimsby

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet Priset på bensin var på onsdagen det lägsta sedan Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari. Samtidigt varnas det för en dieselkris efter nyår.

Opec har ökat produktionen av råolja. Däri ligger också förklaringen till att bensinpriset i onsdags var det lägsta som noterats sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Se också:
Kriget driver upp bränslepriserna till nya rekordnivåer
Riksdagen sänker bränsleskatten med 50 öre

Vad detta innebär för den närmsta framtiden är dock oklart. Det är heller inget som Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige vågar sia om enligt DN. Klart är dock att Opec har flaggat för ytterligare något ökad råoljeproduktion i september.

Ont om diesel

DN konstaterar att dieselpriset på onsdagen låg på 23 kronor medan en liter bensin på 95 oktan kostade drygt 19 kronor. Idag, torsdag, har priserna stigit ytterligare något. Samtidigt rapporterar Bloomberg om historiskt låga nivåer av diesel i Europas lager. I förlängningen innebär detta att Europa riskerar att få en rejäl brist på diesel.

Ont om vatten

Enligt PS rapporterar oljeraffinaderiet OMV Tyskland om en ”rusning” på eldningsolja och diesel och Österrike, Schweiz och Ungern har också sagt att de kommer att behöva frigöra olja från reserver under de senaste månaderna. Som om inte det vore nog ställer låga vattennivåer i Europas floder till problem med transporten av bränsle.

Ryssland stängs av

Efter nyår inför EU också ett förbud mot sjötransporter från Ryssland som är Europas största externa leverantör.

Elias Johansson Rimsby

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sjömackar hotas av stängning under högsäsong

Flera sjömackar hotas av stängning under högsäsong

Stigande bränslepriser när oljepriset drar iväg

Knepen för att slippa slemmet i dieseltanken

Popcornkärnorna i Kustbevakningens övningar har tidigare varit omskrivna. Men övningen som nu genomförts är den största någonsin i sin kategori.

Storövning för KBV: Så mycket skada kan en liter diesel göra

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel