”Domen har inget värde” – vattenskoterförare frias

Gustav Morin

Gustav Morin

”Tingsrätten svarar inte på frågorna som vi trodde att vi skulle få svar på – om vattenskoterförordningen är ogiltig eller inte. Domen har inte något värde alls som prejudikat. Det blir ingen skillnad”, säger Hugo Tiberg till TT om domen i Luleå Tingsrätt,

De två män som åtalats för olovlig vattenskoterkörning friades av Luleå tingsrätt. Männen tilldöms ersättning med drygt 100 000 respektive drygt 97 000 kronor. De två männen körde i augusti 2004 vattenskoter i ett område med tät båttrafik.

Vattenskoterkörning på otillåtna områden rapporteras sällan och domen är den första i sitt slag. Fallet väntas därför blir prejudicerande.

I augusti 2004, när männen körde vattenskoter på det otillåtna området, fanns inga föreskrifter från länsstyrelsen. Därför var det oklart om det aktuella området var undantaget från vattenskoteranvändning, skriver tingsrätten i sina domar.

Vattenskoterförordningen infördes 2004 och innebär att det endast är tillåtet att köra skotrarna i allmänna farleder och i områden som länsstyrelserna har pekat ut.

Förordningen prövades så sent som i juni i EU:s domstol. Domstolen godkände då de svenska reglerna och ansåg inte att de utgjorde ett handelshinder – men bara om ordentliga områden för vattenskoteråkning avsätts inom rimlig tid.

Fallen i Luleå tingsrätt var tänkta att bli prejudicerande. Men domen är en besvikelse, tycker Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt.

”Tingsrätten svarar inte på frågorna som vi trodde att vi skulle få svar på – om vattenskoterförordningen är ogiltig eller inte. Domen har inte något värde alls som prejudikat. Det blir ingen skillnad, säger han.”

Enligt Hugo Tiberg krävs att ett nytt fall tas upp för att vattenskoterförordningen ska kunna prövas.
”Jag tror att domstolen medvetet har undvikit frågan. De tycker inte om att behöva gå ut och underkänna en förordning som regeringen har utfärdat.”

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar