Dyk med rullstol

Dyk med rullstol

Gustav Morin

https://www.youtube.com/watch?v=IPh533ht5AU
Konstnärinnan Sue Austin har skapat sin speciella rullstol för att ändra folks uppfattning om handikappade. Den är försedd med vingar som ser till att rullstolen inte roterar utan drivs framåt av propellrarna som är fotstyrda, och fenor som håller farkosten på rätt kurs.

Största framträdandet hittills var vid invigningen av Paralympics-OS i London

– När vi först började prata om projektet sa alla ingenjörer att det inte skulle fungera. De trodde att rullstolen bara skulle snurra runt. Men jag var säker på att det skulle fungera, säger Sue Austin.

Det svåraste var att hitta ett passande propellersystem. Hon testade först med handhållna modeller men hade inte tillräcklig armstyrka för att få det att fungera.

Slutligen fick hon tag på en propellermodell som var anpassad för handikappade dykare och lyckades montera dem på rullstolen.

Flera dykarföretag har skickat förfrågningar om att få hyra farkosten och starta kurser för handikappade som vill lära sig att dyka.

Det enda problemet hittills är att rullstolen har börjat rosta. Lösningen verkar bli att utveckla en ny modell i titan. Och så snart Sue har lyckats med det kan kursverksamheten säkerligen dra igång.

Se den senaste filmen från Freewheelingprojektet.

Gustav Morin

rullstol 1

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Vrak_1700tal_Nyckelviken

Okänt 1700-talsvrak funnet i Nyckelviken i Nacka

Platypus-ubåt-fritidsbåt-motorbåt-dykning

Platypus – intressant men kanske helt onödig båt

DykIngang

Blu3 Nemo – snorkling på djupet

Submarine

Livsviktig forskning 500 meter under ytan