Eldriven och självkörande färja redo för Riddarfjärden

Elias Johansson Rimsby

Elfarja_Torghatten I vår är det premiär för en eldriven och självkörande färja som ska trafikera Riddarfjärden i Stockholm. Avsikten är att förenkla pendlandet och minimera utsläppen.

Bakom satsningen står det norska rederiet Torghatten i samarbete med Stockholms Hamnar. Färjan ska gå mellan Södermalm och Kungsholmen med avgång en gång i kvarten, 15 timmar per dag, från respektive kaj. Övrig tid ligger färjan still och laddar av batterierna.

Satsningen följer Stockholms Hamnars kajstrategi, som är framtagen i samarbete med Stockholms stad, med syfte att förbättra stadslivet vid innerstadskajerna och samtidigt ge goda förutsättningar för rörlig sjöfart.

Se också:
Hydrolift levererar eldrivna färjor till OS i Paris
Eldrivet passagerarfartyg till Stockholm – bygget är igång
Candela – redo att revolutionera passagerartrafiken
Elektriska bärplansfärjor kapar utsläppen med 97,5 procent

Testad i simulator

Innan trafikstart i Stockholm har mjukvaran testats i drift med passagerare i Trondheim. Teknikleverantören Zeabuz har även en egenutvecklad simulator där tusentals virtuella överfarter genomförs på Riddarfjärden innan färjan är i vattnet. Till en början finns en operatör ombord som ser till att allt går som det ska. Senare ska färjan styras helt från ett kontrollrum på land.

“Stockholmarna kan vara trygga”

– Att ett fartyg ska köra utan förare låter kanske lite riskabelt men det är lika tryggt med en autonom färja som en traditionell. Stockholmarna kan känna sig trygga med att vi med 150 års erfarenhet från redarbranschen i Norge genomför det på ett säkert sätt säger, Reidun Svarva affärsutvecklingschef på rederiet Torghatten AS.

“Innovativt tillskott”

Hon får medhåll av Clara Lindblom (V), styrelseordförande Stockholms Hamn:

– Det är glädjande att en ny båtlinje kommer på plats som gör det enklare för stockholmarna att pendla. I en stad till stor del byggd på öar har sjötrafiken potential att bidra ännu mer till hållbara transporter. Den självkörande färjan över Riddarfjärden är ett innovativt tillskott som förhoppningsvis blir en stor tillgång för invånarna.

Bara början

I juni 2022 antog Stockholms kommunfullmäktige en ny kajstrategi för Stockholms vackra och populära innerstadskajer. En stor del i det arbetet är att säkerställa fler möjligheter till citynära sjöfartsalternativ genom strategiska kajlägen för bland annat persontransporter.

Elfarja_Torghatten

Relaterade artiklar

Seabubbles_vatgas

SeaBubbles – svenska bärplansbåten satsar på el och vätgas

Elcykel-bärplan-manta5-vattencykel-foiling-foils

Världens första elcykel för sjön kommer nu till Sverige

Hamnen-elbåt-arbetsbåt-logistik-utveckling-forskning

M/S Hamnen elektrifieras med hopp om att fler följer efter

Keabon eins

Kaebon EB Eins – en eldriven glidarbåt i tiden

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar