EU-kommissionen: ”Stoppa sill- och strömmingsfisket”

EU-kommissionen: ”Stoppa sill- och strömmingsfisket”

Alfred Ahlberg

sill-fiske-eu-stromming
Det låga sillbeståndet har fått EU-kommisionen att reagera och nu vill man införa stopp på riktat fiske i stora delar av Östersjön.

Slaget om sillen fortsätter. Beståndet är nere på oroande nivåer. Nu föreslår EU-komissionen ett totalstopp på riktat fiske i stora delar av Östersjön. Ett förslag som väcker reaktioner från flera håll.

Det är inte första gången vi på Hamnen.se skriver om hur sillbeståndet i Östersjön nått rekordlåga nivåer. Under våren berättade vi om hur en samling ledande forskare gått ut och krävt ett fiskestopp i stora delar av Östersjön, framförallt vad det gäller storskalig trålning. Nu får denna grupp medhåll från EU-komissionen.

I måndags lämnade komissionen ett förslag om att stoppa allt så kallat riktat fiske mot sill och strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken (i västra Östersjön har sill- och strömmingsfisket varit stoppat sedan tidigare reds. anm).

Från forskningens håll gläds man även om beskedet kom som en överraskning.

– Det är lite oväntat, oväntat positivt. De följer sin egen förvaltningsplan och det är glädjande. Det är bra att man agerar. Ju längre tiden går desto svårare är det att vända utvecklingen, säger Henrik Svedäng, vetenskaplig samordnare på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum till Dagens Nyheter.

Pelagikerna kritiserar förslaget

Fiskebranschens reaktion går däremot stick i stäv med den av forskarna. De menar att det småskaliga fisket i Östersjöns södra delar skulle drabbas hårt och riskera att dö ut.

– Det är sjukt. Vi har  ett fantastiskt bra strömmingsfiske och sillfiske nu för de småskaliga och regionala fiskarna i södra Östersjön. De som främst skulle drabbas och dö ut helt är de småskaliga fiskarna som bara kan fiska sill, säger Anton Paulrud, vd för branschorganisationen Pelagikerna.

Enligt honom är det snarare klimatförändringar och höga temperaturer i havet som påverkar beståndet och inte själva fisket. Istället vill Paulrud se en höjd kvot på skarpsill som konkurrerar med den vanliga sillen.

Alfred Ahlberg

sill-fiske-eu-stromming

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Narrowboat_boende

Livet på kanalen blev hans väg ur livskrisen

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Gasleak-Nord-Stream

Utpekade segelbåten från Nord Stream-explosionerna sågs i Blekinge

Hamnen-till-Saltkrakan-med-eldrift-Large-1

Saltkråkan – nostalgitripp i farbror Melkers fotspår