Fästingbåten en succé

Redaktionen

Den seglande vaccinationscentralen i Stockholms skärgård är en succé. Det var utbredningen av de fästingburna TBE-infektionerna som fick Ältapraktiken att sommaren 2000 flytta ut i en Bianca 414. För att möta det växande behovet av vaccinationsskydd mot TBE, har Fästingbåtsturnéen 2007 utvidgats till 90 hamnar.

Dags igen för Fästingbåten

Den seglande vaccinationscentralen i Stockholms skärgård är en succé. Det var utbredningen av de fästingburna TBE-infektionerna som fick Ältapraktiken att sommaren 2000 flytta ut i en Bianca 414. Distriktssköterskan Ulla Winnberg och läkaren Ola Strömstedt anlöpte över tio välbesökta hamnar den sommaren. Ombord erbjöd man TBE-vaccinering och många semesterfirare tog tillfället i akt att få ett skydd mot smittan. Fästingbåten blev en stor succé och har sedan vuxit.

För att möta det växande behovet av vaccinationsskydd mot TBE, har Fästingbåtsturnéen 2007 utvidgats till 90 hamnar. De kryssar som vanligt i de värsta riskområdena i Stockholms skärgård, Mälaren och östergötlands skärgård ned till Valdemarsvik. Vaccinationsturnéen genomförs för åttonde sommaren i rad med de två fästingbåtarna segelbåten Medica och motorkryssaren Vaccina. När Vaccina inte är ute ligger hon som fast mottagning i Hammarby Sjöstad.
När tempen kryper över 5°C börjar även fästingarna att röra på sig. Därför startar Fästingbåtsturnéen med första stopp i Södertälje torsdagen den 19 april 2007.

Se turlistan på www.fastingbaten.nu<

Fästingburen virusencefalit – TBE
TBE är en virusinfektion som sprids genom fästingbett. Sjukdomen yttrar sig främst som en hjärninflammation. Ger huvudvärk, feber, värk i kroppen, trötthet samt förlamning i sällsynta fall. Det är ovanligt med dödsfall i TBE men under 2006 rapporterades två dödsfall.

Personer som regelbundet vistas i fästingrika områden bör överväga vaccination. Efter första sprutan har man ett 65 procentigt infektionsskydd. För full immunitet krävs ytterligare två sprutor. Grundvaccination är 3 doser inom 1 år, därefter en dos vart 3:e-5:e år. TBE-vaccinet är godkänt för att ges till barn fr o m 1 års ålder.

kunskap_TipsRad_fastingbaten

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar