Fina stränder och fågelrik natur på Getterön – pärlan vid Varberg

Gustav Morin

Gustav Morin

getteron_flyg_upptack
Om Getterön fått sitt namn från att det funnits mycket getter där är oklart. Säkert är dock att det är ett härligt resmål med trevlig gästhamn, fina stränder, fågelrika naturreservat och närhet till Varberg.

Getteröns småbåtshamn ligger vid Klöven på Getterön, cirka 4 kilometer norr om Varbergs centrum. Här är det nära till fina badstränder och båtarna in till Varbergs stadskärna går ofta.

Getterön har lockat turister sedan början av 1900-talet och var en ö ända fram till 1936, då det smala sundet mellan ön och fastlandet fylldes igen.

På halvöns södra sida ligger de fem populära badvikarna som heter just Första, Andra, Tredje, Fjärde och Femte vik.

Liksom Träslövsläge erbjuder Getterön fina möjligheter för surfare. Här hittar både vind- och kitesurfare flera skyddade vatten utan brytande vågor som stör om man är ute efter att nå riktigt höga farter.

Här finns också ett naturreservat med våtmarker som räknas till Nordeuropas fågelrikaste områden. Hela 338 arter har noterats vid Getterön och det finns nästan alltid någon sällsynt fågel i omgivningarna. Vandringar med fokus på fåglar, fjärilar och småkryp arrangeras regelbundet.

Mer info på www.gshvarberg.se

getteron_flyg_upptack

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar