Finsk seglare omkom mellan Landsort och Gotland

Redaktionen

Redaktionen

Nyheter

En finsk seglare omkom sedan han ramlat i vattnet från en segelbåt i Östersjön på torsdagskvällen.
Mannen drogs upp av en ytbärgare efter att ha legat i vattnet i en och en halv timme. Han fördes till lasarettet i Visby men hans liv gick inte att rädda, skriver Gotlands Tidningar.

Fem personer var på väg i en segelbåt från Mariehamn på Åland till Ystad. Det var hårt väder och bommen bröts av i blåsten. Vatten sköljde över båten och en av besättningsmännen hamnade i sjön.
Larmet nådde sjöräddningscentralen i Göteborg klockan 19.50. Sex ytenheter samt räddningshelikoptern från Visby kallades till platsen.
Mannen hade ramlat i sjön från en segelbåt. Det var kraftig sjögång och mörkt när räddningsmanskapet kom till olycksplatsen.
Klockan 20.52 siktades mannen. Då hade han legat i det kalla vattnet i över en timme. Eftersom det blåste kraftigt och vågorna var flera meter höga, var det svårt att få upp mannen.

Handelsfartyget Scandinavia hjälpte räddningshelikoptern som skulle gå ner och vinscha upp den nödställde. Efter flera försök och med bra stöd av fartygets personal kunde man till sist få upp honom. Då var klockan 21.18.
Mannen hade både flytväst och en flytoverall på sig. Efter en och halv timme i vattnet var han rejält nedkyld och räddningshelikoptern körde honom till Visby lasarett för vård. Där konstaterade man att mannen var död.

Vid olyckstillfället befann sig båten mitt ute i havet mellan Landsort och Gotland, på internationellt vatten.

I räddningspådraget deltog kustbevakningen från Gotland, SSRS från Visby och Fårö, lotsen från Visby och Landsort samt kustbevakningen i Nynäshamn.
– Besättningen på handelsfartyget Scandinavia ska ha en stor eloge. De hjälpte till enormt, säger räddningsledaren Cecilia Wägnelius på sjöräddningscentralen i Göteborg.

Segelbåten, (en ILC 40 ”Aquavit” enligt ständigt påpassliga bloggen Blur.se) togs i land med hjälp och ligger nu vid Fyrudden i Gryt.

Källor:

www.helagotland.se

www.blur.se

Relaterade artiklar

Screenshot 2021-01-22 at 13.56.23

Otroligt hemmabygge – 74 fot av solid livsglädje!

Visby stridsfartyg

Stealth korvetten Visby – en smygare i världsklass!

Uppblåsbar fiskeflotte – för familjen?

Outdoor Boys – stora äventyr med liten budget

Poliskrasch

Polisen går på grund!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar