Fler skaffar båt – men inte kunskap

Redaktionen

Redaktionen

Ankring i naturhamn. Foto: Jan-Åke Sköld/SjöfartsverketDe senaste fem åren har båtskadorna ökat med 18 procent, enligt siffror som försäkringsbolaget If tagit fram. En orsak till det ökande antalet olyckor är att fler skaffar stora snabba båtar – men de skaffar sig inte samtidigt kunskap för att hantera dem.

Inte alla båtägare kan hantera sin båt. Foto: Jan-Åke Sköld/Sjöfartsverket

Förra året fanns det 881 000 fritidsbåtar i Sverige, en ökning med 23 procent jämfört med 2004. Samtidigt ökar antalet rapporterade båtskador, de senaste fem åren har antalet ökat med cirka 18 procent.

Enligt If:s skadestatistik för åren 2006–2010 inträffar de flesta olyckor i samband med förtöjning och vid trängsel – och ofta är motorbåtsförare inblandade.

En förklaring är båtarna blir allt större och snabbare, men båtägarnas kunskaper håller inte samma standard. Och de bristande kunskaperna visar sig när det är dags att förtöja eller när lite knepigare situationer uppstår, som i trånga hamnar.

– Många köper dyra och snabba båtar som en statusgrej medan de har väldigt dåligt insikt om sjömanskap, säger Björn Lindman, båtskadeinspektör på If, till nyhetsbyrån TT.

Enligt honom är problemen störst bland motorbåtsägare:

– Generellt kan man säga att de som äger och nyttjar en segelbåt har större kompetens för båtlivet, säger han.

När hamnen.se ringer upp Björn Lindman för en kommentar, säger han:

– Instegsbåten är för många en motorbåt. Generellt är det så att segelbåtsägare har större erfarenhet.

Många vill se en skärpning av kunskapskraven för att få köra båt. Enligt en undersökning som If gjort vill hela 82 procent att det införs båtkörkort för vissa båtar. Drygt 40 procent av de som svarade vill ha körkortskrav för alla båtar.

– Det finns ett starkt folkligt stöd bakom idén med båtkörkort, säger Dan Falconer, båtexpert på If.

– Jag tror att många vill vara säkra på att alla båtförare man möter ute i skärgården har den kunskap som behövs. I dag kan vem som helst ratta en tung och snabb båt, vilket kan vara förenat med livsfara om man inte har rätt kunskap, säger han.

Ankring i naturhamn. Foto: Jan-Åke Sköld/Sjöfartsverket

Relaterade artiklar

nyheter_2017_MotorstoldNorrtalje_MotorstoldIngang_StoldBatmotorIngangGaller

Video – här stjäl tjuvarna utombordaren!

nyheter_2017_IFStolder_FIFINGANG

Nu ökar risken för stöld!

Just nu – rekordstor stöldvåg plågar båtfolket.

Rekordstor stöldvåg plågar båtfolket

Stold

Större stöldrisk på hösten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar