Seglarkändis ska få svenska vindsurfare att foila

Seglarkändis ska få svenska vindsurfare att foila

Redaktionen

FoilingWindsurferIngang 1Detta är kanske inte så nytt ute i stora världen. Men nu ska före detta OS-seglaren också ge svenska vindsurfare ett lyft.

Foilande kitesurfingbrädor är snart mer vanligt än ovanligt. Däremot hör foilande vindsurfingbrädor fortfarande till ovanligheterna.

Men om det går som den svenska återförsäljaren hoppas, Surf.se i Billdal med den före detta OS-seglaren Hans Wallén i spetsen, så ska trenden att vindsurfa omkring en bit ovanför vågtopparna sprida sig även i Sverige.

Ett så kallat foiling-kit kostar 21 998 kronor och enligt uppgift så ska bärplanen inte vara någon större match att montera. Därefter kan man surfa på en helt ny nivå. En komplett bräda med foils kostar 29 997 kronor.

– Men, säger Hans Wallén, det är tveksamt om foils på vindsurfingbrädan ger så mycket mer speed på plattvatten. Däremot blir vinsten desto större på stökigt vatten.

– Det räcker med vågor på 30 centimeter för att det ska bli väldigt stötigt med en vanlig vindsurfingbräda. Men med foils på så blir seglingen mycket lugnare, säger han.

En väldigt stor skillnad med foils är att motståndet blir minimalt och att man kan använda väldigt litet segel och fortfarande segla fort. Här surfar t ex en vuxen man runt med barnrigg.

Foils på vindsurfingbrädor i all ära men inbitna vattensportare är överens om att effekten av foils på en kitesurfingbräda ger större effekt. Kitefoiling anses numera vara det generellt snabbaste sättet att segla på, alla kategorier.

Se när Hamnen.se seglar en kitesurfingbräda med foils!

Redaktionen

Vattensport_2015_Vindsurfing_foil_FoilingWindsurferIngang_1

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

LanzaroteFoilChallenge

Hugo Sjöberg klarade världens tuffaste vindsurfingrace

Baltic_111_Raven

Baltic 111 Raven – här testas den extrema kolfibercruisern

Elcykel-bärplan-manta5-vattencykel-foiling-foils

Världens första elcykel för sjön kommer nu till Sverige

workboat_ocean_

Artemis satsar på foilande passagerarfartyg!