Fomm – elamfibiebil med uselt driv

Redaktionen

Redaktionen

Japanska Fomm Concept One är inte bara världens minsta fyrsitsiga elbil. Den kan också köras i på sjön med sin vattenjet-drift.

Den som köper den japanska bilen Fomm Concept One köper inte bara världens minsta fyrsitsiga elbil. Med följer också friheten att kunna fortsätta färden där land övergår i vatten. I samma stund som bilen når strandkanten tar ett vattenjet-aggregat över framdrivningen.

Så långt allt väl. En kul nyhet för alla som drömmer om en modern amfibiebil. Men tyvärr är sjöegenskaperna dåliga, för att inte säga usla. Målgruppen är inte folk som vill köra snabbt på och mellan öar i skärgården utan folk som bor i områden som ofta drabbas av översvämningar. En ren säkerhetsfunktion med andra ord.

Bilen flyter väl men tar sig bara fram i vattnet hjälpligt. Men därefter måste den genomgå en mindre renovering innan man kan fortsätta köra på land igen. Två motorer på vardera 7 hk som är monterade i framhjulen och som är kopplade till sex batterier står för framdrivningen på land.

Dessutom dröjer det ytterligare något år innan Fomm kan presentera en kommersiell modell. Då ska den kunna köras upp till 10 mil innan batterierna behöver laddas om igen.


Fomm Concept One:
Längd: 2,495 m
Bredd: 1,295 m
Höjd: 1,550 m
Vikt: 460 kg
Antal personer: 4
Pris: ej fastställt
nyheter_2014_Fomm_Ingang_PuffIng1740_bildspel_1500

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Jet boating

Jetboating – i de minsta vatten…

batar_motorbatar_2019_TeamBritannia_Ingang_ImageProvider.ashx_

Vansinnesprojekt med världsrekord i sikte

Spektakulart_2018_Boatvan_Ingang_oatvanIngang

Boatvan – till havs med husvagnen!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar