Första riktigt portabla SUP-brädan!

Första riktigt portabla SUP-brädan!

Gustav Morin

SUP5Fix Uppblåsbara surfbrädor som man står och paddlar på har funnits i många år. Men ingen har varit särskilt bärbar. Med Red Paddle CO:s nya Compact 9´6 kan äventyren börja på riktigt!

Jag har fastnat för sportformen SUP – direktöversatt förkortning för stå-upp-paddling. Det är en fantastiskt träningsform då det stärker i princip alla delar i kroppen och samtidigt sätter balanssinnet på prov. Men jag har också kunnat ursäkta mitt paddlande med att det är smidigt när man ska ut och in till båtar som ligger på svaj, då man slipper allt meck med förtöjning. 

SUP funkar också fint som ren avslappning – vilket det verkligen är de där lugna mornarna när havet ligger blankt och dimman är i färd att lätta. 

Uppblåsbart
Jag har testat uppblåsbara modeller tidigare och min åsikt är att de fungerar bra. Det har varit tydligt att styrkan i längsled inte är riktigt som i en laminerad bräda men det har aldrig varit ett bekymmer. På den punkten har det säkerligen blivit ännu bättre men det som verkligen har blivit bättre är bärbarheten.

Tidigare har väskorna varit riktigt stora och otympliga. Klart bättre än att kånka runt på en tre meter lång bräda men ändå inte riktigt sådär bärbart som jag hade önskat. 

Se video när vi testar SUP:
Uppblåsbar SUP i vackra Ålesund
Surf med SUP i norska vågor

Lätt och smidig
Red Paddle CO:s nya Compact 9´6 är den första brädan jag sett som är både lätt och liten men ändå verkar ha tillräckligt bra prestanda för att den ska vara kul att paddla. Direkt börjar jag drömma om en resa genom skärgårdar där man kan växla mellan att gå, cykla och paddla från a till b. Ett SUP-äventyr har ju tidigare handlat om att bara paddla.

Jag siktar på att smida planer för en ordentlig skärgårdstest framöver. Förhoppningsvis lyckas jag filma spektaklet på något vis. 

Tills dess kan ni se ett test som redan gjorts här nedan.

Mindre än sin föregångare och piggare att paddla. Samtidigt är den lika riktningsstabil. Låter otroligt men det är vad testarna säger.

Compact 9’6  
Längd: 2,88 m
Bredd: 0,81 m
Volym: 222 liter
Vikt: 8 kg kg
Pris: 14 990 kr
Maxlast: 95 kg + bagage 13 kg
Mer info: Kajaktiv.se

PRESSMEDDELANDE

Compact 9’6″ – Stand Up Paddleboard i väskformat!

En uppblåsbar SUP. Intet nytt så långt. Men att den ryms i en ryggsäck och har samma goda egenskaper som en traditionell SUP imponerar desto mer.

Det tog tid, närmare tio år faktiskt, men så blev också den färdiga produkten något alldeles extra.

Eller vad sägs om en SUP, med allt av sjöegenskaper som en traditionell Stand Up Paddleboard har, och som dessutom snabbt kan packas ihop och tas med i en ryggsäck?

I praktiken öppnar detta en värld av nya möjligheter då den kan tas med på vandringen, cykelturen, tåget, bussen och på flyget.

Främst genom att den, när den packas, bara blir hälften som stor som de varianter vi sett tidigare.

För vandrare behöver nu heller inte äventyret begränsas till landbacken. Väl framme vid strandlinjen blåser man bara upp Compact 9’6″ med den medföljande högeffektiva pumpen vars “tvåväxlade” konstruktion är lika genial som själva brädans.  

En fördel, så god som någon, är också att Compact 9’6″ alltid är med – och till hands – när ett tillfälle för en tur med SUP:en dyker upp.

Säljs med ovan nämnda högeffektiva pump, en smidig femdelad justerbar paddel, en vattentät påse, samt den mycket ergonomiskt genomtänkta och smidiga ryggsäcken.  

Egenskaper i korthet:
Paddel – smidig, stryktålig femdelad paddel i kolfiber
Pump – “tvåväxlad” pump med två kamrar för att effektivt kunna pumpa upp ett hårt tryck.
Sjöegenskaper – lika vridstyv, lättdriven och lättmanövrerad som en traditionell SUP.
Kompakt – enkel att packa ihop i ryggsäcken, att förvara och att ha med sig.
Stryktålig – tillverkad för att tåla äventyrarens livsstil.
Transport – levereras med en ryggsäck som är ergonomiskt genomtänkt i stort och smått.

Gustav Morin

Prylar_2019_Puff_SUP5Fix

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

revengegrundet_inledning

David paddlar till alla öar i Stockholms skärgård

Electric_SUP_eldriven_SUP

SUP – nu med elmotor och krage för sportfiske

Hamnen_Studio_23

Galna fartrekord, foilande elcykel, ensamsegling i 48 knop…

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust