Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk

Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk

Alfred Ahlberg

Minröjningsfartyg
Minröjningsfartyg övade i början av mars på ostkusten. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Det övas mer än på länge i de svenska skärgårdarna. Nu går Försvarsmakten ut med råd om hur båt- och skärgårdsfolk bör förhålla sig när det blir trängre mellan örlogsfartygen.

Hamnen har nyligen skrivit om de råd Försvarsmakten gett till skärgårdsfolk under vintermånaderna. Men förutom dessa har myndigheten också lyft ett varningens finger kring resten av de områden som de övar och bedriver skarp verksamhet i.

Grundbulten i dessa råd och varningar är att skärgårdarna runt om i landet är en plats för alla där vi gemensamt måste ta hänsyn mot varandra.

Men Försvarsmakten tar även upp några extra punkter som kan vara värda att ha i åtanke när övningarna på sjön blir allt vanligare.

De flesta av oss har mött färjor, skärgårdsbåtar och lyxyachter som dragit upp meterhöga svallvågor. Även om örlogsfartyg alltid håller uppsikt mot båtar och bryggor kan kraftiga svallvågor förekomma. Försvarsmakten uppmanar därför till att:

 • Förtöja väl vid bryggor, speciellt om denne skulle vara oskyddad från passerande farled.
 • I naturen bör man endast förtöja intill öar eller andra fartyg i skyddat vatten. Ha gott om vatten under kölen, gärna två meter, och tänk på att även mindre svallvågor kan göra stor skada när båtar ligger förtöjda tätt emot varandra.
 • Ankra med tillräckligt lång ankarlina, något som kan variera mycket beroende på om man använder kätting eller lina.
 • När det är mörkt ska gång- och fartygsljus alltid användas men även vid ankring ska rätt lanternor föras.

Extra vaksamhet

I områdena nedan framförs Försvarsmaktens fartyg ofta och därför kan det vara klokt att vara extra aktsam:

 • Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
 • Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
 • Gryts och Valdemarsviks skärgård.
 • Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
 • Karlskronas yttre redd.
 • Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Nyligen genomförde Försvarsmakten sin vårövning mellan Oxelösund och Västervik. Detta berättade myndigheten om på sin hemsida, en bra plats att hålla sig uppdaterad på om pågående övningar och örlogstrafik i svenska vatten.

Alfred Ahlberg

Minröjningsfartyg

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk”

 1. Bland oss som verkar i Göteborgs skärgård med marin entreprenad, dykeri och liknande är hänsyn livsviktigt. Våra fartyg går sällan över deplacementfart och skulle de göra så är det oftast mindre persontransportbåtar som inte driver upp några större svall.

  Däremot går de flesta av marinens mindre fartyg (tex 90-båtarna) i planande fart, trots att de är tunga, och driver upp väldiga svall då förarna gärna kör i uppemot 40 knop. Och detta ofta utan hänsyn till andra. Till den grad att bland oss som jobbar runtomkring i skärgården framstår dessa förare som en blandning av hatobjekt och skämt.
  Inte blir det bättre av att de totalvägrar att svara på kanal 16 när man ser att ett antal 90-båtar är på väg att passera i hög fart just som man håller på med något arbete som endast på grund av deras svallvågor blir livsfarligt.

  Så med detta vill jag mena att om någon som har anledning att visa mer hänsyn så är det just försvarsmakten. De kan ha sina övningar av olika slag. Men det är faktist livsviktigt att med omsorg och vanligt förnuft välja fart och rutt.
  Och svara på radion!
  De kan se det som orubbliga förutsättningar i sina övningar och övrig träning.

  Till sist vill jag ge en eloge till de sjömän i försvarsmakten som visar mognad, sjömanskap och hänsyn. Trots någras juvenila och hänsynslösa framfart är de flesta jag träffat och jobbat tillsammans med görbra som vi säger runt Göteborg. Speciellt de förare i 90-båtar som nästan slår back när de känner igen vårat fartyg. 😲
  Av anledningar man kan skratta åt med gubbarna i bastun. 😄

  Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Aurora_sammanfattning_inledningsbild

Marinchefen – vi är väldigt farliga på hemmaplan

ryssland-krigsskepp-fartyg-ostersjo

Marinchefen varnar för möjlig attack mot undervattenskablar

Admiral-Vladimirsky-skepp-

Ryska spionskepp i svenska vatten – ”Ett allvarligt hot”

Jagare_buskorning

Jagaren – specialist på närstrid och snabba manövrar