Fortsatt förbud mot vattenskotrar

Redaktionen

I Norge betraktas vattenskotrar som något annat än vanliga fartyg och omfattas därför av speciella regler. Något som det kanske blir ändring på. Men tidigast sommaren 2017.

Ett förslag om att avskaffa regler som särskiljer vattenskotrar från andra fartyg ska skickas på remiss i Norge. Om det går som skoterentusiasterna hoppas så kommer det att vara fritt fram att köra vattenskoter även på norskt vatten från och med sommaren 2017.

Men Carl Jacob Johansen, som hör till dem som har jobbat hårdast med att vattenskotrar ska betraktas som vilka andra båtar som helst, är ändå inte nöjd.

– Det här är politik och ett spel för galleriet. Innan detta eventuellt går igenom så ska förslaget passera flera instanser och makthavare och det kanske dröjer länge innan vi får jämställdhet för vattenskotrar, säger han till norska Båtliv.

Han fortsätter:

– Vi närmar oss ett val och då kommer debatten att fortsätta trots att denna förändring i lagen redan borde ha gått igenom. Det är fel att göra skillnad på flytetyg som man sitter på eller i och kör. Det har man gått ifrån i Danmark och Sverige, säger han.

Skillnaden mellan en tratitionell båt och vattesnskoter är ibland hårfin – som i fallet med Strand Craft V8 Wet Rod (mer om den här).

Den politiska rådgivaren Petter Kvinge Tvedt på norska Finansdepartementet är dock ganska säker på att reglerna som särskiljer vattenskotrarna går igenom före nästa val och därmed också före nästa sommar.

Smidigt vattenskoter – BomBoard fälls enkelt ihop och ryms i bagageluckan (mer om den här).

Även i Sverige är vattenskotrar på tapeten. Regeringskansliet har skickat ut en remiss till Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, om ett förslag på obligatoriskt förarbevis för vattenskotrar.

En remiss som Sweboat har svarat på och klargjort att de motsätter sig utredningens förslag på införandet av nyss nämnda obligatoriska förarbevis.

Mer om det på Hamnen.se inom kort!

Se också:
Nu kan det bli fritt fram för vattenskotern (från december 2013).

nyheter_2016_VattenskoterNorge_VattenskoterNorgeIngang_VattenskoterNorgeIngang

Relaterade artiklar

Taiga_eldriven_vattenskoter

Taiga Orca Carbon – en hästspark till eldriven vattenskoter

Vattenskoter_forarbevis

Kravet på förarbevis har minskat vattenskoterbuset

Vattenskoter_kontroll_KBV

Vattenskoter – utökade kontroller i hela landet

Kustbevakningens-vattenskoter

Ung man först att åka fast efter nya vattenskoterlagen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar