Fri Fart Linköping – med ena handen i kajkanten

Redaktionen

Redaktionen

Nästa lördag, den 29:e juli, samlas ett stort antal snabbgående inför båtar en publik på drygt 10 000 personer för att frossa i fart, motorvrål, gnistrande krom och nostalgi.

Men Fri Fart är mer än en träff för båtälskare. Evenemanget har under sina 14 år vuxit till att bli en upplevelse där allmänheten möter entusiasterna på arenor där det minst av allt är förväntat att se klassiker från förr riva upp en annars så stilla vattenspegel, till ett skum av vattendimma och propellersprut.

Här möts en publik på drygt 10.000 personer för att se på båtar designade och byggda av dåtidens mästare. Här har under åren drygt 350 klassiska snabbgående båtar visat upp sina fartresurser och ibland kommer riktiga fartmonster på besök.Det var på Fri Fart som till exempel rekordbåten Sverige hade officiell premiär.

Stjärnspäckat
Det var också på Fri Fart som stegbåten Neferite återvände från en mångårig norsk exil och som de prisvinnande renoveringarna av Forslundaren Claire, Pedrazzinin Tuva och Chris Kraften Miss Eva hade officiell publikpremiär.

Båtarna som visat upp sig på Fri Fart genom åren har varit så många och så fantastiska att evenemanget i sig numera har blivit en målgång att sikta på för renoverare i hela Skandinavien.

– Det är både fascinerande och glädjande att se vilken plats Fri Fart har tagit i den klassiska båtvärlden, säger Anders Værnéus från föreningen Classic Speed Events, som står bakom evenemanget.

Han fortsätter:

– Vi förstår nu vikten av att skapa en arena där entusiaster och allmänhet kan mötas. Där många års slit kan få den uppmärksamhet den behöver. Samt också vilken kraft Fri Fart har som motor i den klassiska båtvärlden.

Temat för året går i italienskt. På den 43 båtar starka startlinjen kommer Fri Fart presentera ett antal klassiker från bland annat den legendariska Riva-varvet. Varvet som på 1960-talet blev synonymt för lyx. flärd och ett kundregister som rymde alla celebriteter från den fina världens salonger.

En livsstil
På Fri Fart kommer de flesta modeller från varvets mest uppmärksammade produktion att visas. Modellnamn som storsäljaren Florida, lyxbåten Tritone och legenden Aquarama.

Dessa båtar, tillsammans med märken som Boesch, Abbate, Forslund, Shakespeare, Glastron och Ockelbo, kommer bjuda dig som publik på en klassisk båtupplevelse som saknar motstycke.

Se också:
Del 1 – Fri fart – sköna klassiker på Kinda kanal.
Del 2 – Fri fart – evigt unga Sweet Sixteen!
Del 3 –Fri fart – klassikern Weedo GT i närbild.
Del 4 –Fri fart – Speedy för ungdomar i alla åldrar.
Del 5 – Fri fart – Hydroplane i gammal god högform.
Del 6 – Fri fart – 47 år gammal Glastron – Carlson i nyskick.
Del 7 – Fri fart – havets Hot Rod i närbild.

nyheter_2017_Frifart_Ingang_FriFartIngang

Relaterade artiklar

nyheter_2018_MuseihusetGarIGraven_Ingang_MuseihusetIngang

Museihuset går i graven

nyheter_2016_Fri_Fart_Bildspel_ns-2013-1-3028

Startklart för Fri Fart med nostalgibåtar!

batar_motorbatar_2016_River_Breeze_River_Breeze_start

Gaspådrag med Rolls-Royce V12 – väcker en hel stad!

nyheter_2015_Fri_Fart_Fri_Fart

Fri Fart för tusentals klassiska hästkrafter

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar