Fri fart med vackra klassiker i helgen

Redaktionen

Efter nio år på Göta kanal flyttar nu Fri Fart in till Linköping och firar 10-årsjubilieum med en show större än någonsin. På lördag den 26 juli är det dags. Vi har tagit dagstempen på Anders Værnéus, en av arrangörerna.

Det började som en idé. En ganska så tokig sådan egentligen. Att göra Göta kanals stilla vattnet utanför Museihuset till en arena. En arena för fart, fläkt och syner som aldrig tidigare synts till på Baltzar von Platens livsverk.

Fri Fart föddes. Ett evenemang dit båtar bjöds som gick fort. Som skulle visa att de kunde gå fort – på Göta kanal av alla ställen. Men det var just det som var poängen. Att ge en utvald skara båtägare möjligheten att gasa friskt på det annars stenhårt bevakade vattnet som inte får klyvas snabbare än fem knop.

Nu skulle här åkas flergånger dubbelt. Första året var det åtta båtar som kom. Klassiska mahognyracers från farfars tid med mullrande motorer och prydliga mustascher där de for fram i lindallén. Alla gillade vad de såg och fick vara med om. Båtägarna mös av busighetsfaktorn och publiken stortrivdes på kanalbankerna.

Så evenemanget växte. Och växte. Och växte. Båtar kom från hela Skandinavien för att få vara med. Från Finland, Norge och Schweiz kom de, åkte och återkom. Från Östersund, Malmö, Gävle, Karlstad och Stockholm har det trailats båtar och alla har velat komma åter.

Nu fyller Fri Fart 10 år. Museihuset som står bakom denna klassiska båtcirkus är stolta över att nu byta arena. Få flytta in Fri Fart till centrala Linköping och nu få köra på Kinda kanal istället. Vi har alltså bytt kanal men evenemanget är det samma och glädjen och viljan att visa upp vad de klassiska snabbgående båtarna klarar av, det är fortfarande Museihusets absoluta motto.

Hur många båtar kommer?
Det är rekordstort deltagarantal i år med 47 båtar på startlinjen. Allt från gammalt till nytt, från stort till smått, från dyrt till folkligt. Så vad du nu än är intresserad av, så kommer det att finnas på plats.

Hur kommer dagen att se ut?
Vi startar med den första Fri Fart-uppvisningen klockan 11 och sedan rullar dagen på med modellbåtsrace, vattenskiduppvisning, veteranbilspresentation och så självklart Fri Fart nummer två klockan 15.30. Självklart har du också möjlighet att rösta fram din favorit av alla deltagare, så koras det en vinnare lagom till det andra racet.

Vilken typ av båtar kommer att köra?
Alla. Faktiskt. Den enda sak de har gemensamt är att de alla går fort. Det kommer vara båtar från alla tidsåldrar, av alla modeller, av alla typer och av alla fasoner. Renoverat och bruksskick. Original och custom. Allt i en härlig skön blandning

Vilka tre ekipage skulle du säga är häftigast?
Mina personliga val blir den läckra strykjärnsracerbåten Greta från 1928. Med svart skrov och grymt långt fördäck är den en riktig sleeper god för 35 knop. VKV Speed Cruisern är också en favorit. Den har bara körts tre gånger under sitt liv sedan den byggdes på 1960-talet. Fri Farts absolut mest udda båt. Och sedan gillar jag alla små Speedys. Racing i sin allra enklaste form.

Varför är det så kul med klassiska båtar?
De har alla en historia att berätta. Inte bara om sig själva utan om samhället i stort och om människan i det lilla. Du får lära dig om varför de ser ut som de gör, vem som har gjort vad med båten för att den ska ha överlevt och så dessutom glädjen att just kunna bevara något till framtiden.

Hur fort går den snabbaste båten?
Jag tror inte alla vågar gasa på fullt, men vi har ett antal båtar som är kapabla för över 40 knop och några som även kan krypa över 50. Så vi får se hur förarna vågar och får gasa. Säkerheten är ju det allra viktigaste.

Är det inte farligt att köra så snabbt på kanalen?
Det finns en viss risk – absolut. Men den risken är nog ännu större en fredagseftermiddag i Skurusundet. Vi är ytterst noga med säkerheten och har bra kontakt med räddningstjänsten och andra myndigheter. Och självklart håller vi också förarna i herrans tukt och förmaning…

Lycka till!
Ja, sann lycka är det att kunna arrangera detta.

Fakta om när och var:
Fri Fart startar klockan 11.00 lördagen den 26 juli, mitt i Linköping på Kinda kanal. Uppvisningen körs mellan Tullbron och Gumpekullabron, centralt i staden. Parkering sker enklast i de P-hus som finns i city och sedan en snabb promenad ned till området.
Arrangörer är Museihuset, en ideell stiftelse med mål att bevara och förevisa svensk motorbåtskultur.

Alla foton: Mikael Pihlgren.

Vill du stödja Museihusets verksamhet, gör det enklast genom att skicka ett SMS till 72550 med frifart spons50 OBS: mellanslag efter frifart.
SMS:et kostar då 50 kr + ev. trafikavgift, eller
Sponsra Fri Fart med 100:- Skicka ett SMS till 72550 med frifart spons100 OBS mellanslag efter frifart
SMS:et kostar då 100 kr + ev. trafikavgift.

nyheter_2014_Fri_fart_Fri_fart_puff

Relaterade artiklar

Per_Andersson_surfbrada_Gota_kanal_4

Göta kanal 4 – Emma Molin om filminspelning med landkrabbor

Filmen Göta kanal – här är den stjärnspäckade trailern

Göta kanal 4 – här är den stjärnspäckade trailern

Gota_kanal

Göta kanal – Sveriges längsta upplevelse fyller 200 år

Gota_Kanal_Okar

Göta kanal – besök från utlandet ökar med 200 procent

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar