Fritidsbåtsmuseet – klassiska båtar till en doft av fernissa

Mitt i Härnösand kan man beskåda ett stort antal klassiska fritidsbåtar samt få en lektion i hur Sverige blev ett av världens mest fritidsbåt-täta länder. Se videon!

Fritidsbåtsmuseet_galosch
Mitt i centrala Härnösand kan man beskåda ett stort antal klassika fritidsbåtar samt få en lektion i hur Sverige blev ett av världens mest fritidsbåt-täta länder.

I mitten av rummet står den så kallade Petterssonbåten – en 7,5 meter lång kravellbyggd motorbåt i trä. Båtens namn är Mini Star, eller Juvelen, som hon också kallas. Ett par steg bort finner vi C-kanoten Celita 1958 och en Folkbåt, en av 3 000 som byggdes fram till 1970. Alla med sin unika historier bakom sig.

Se också:
Segelkanoter – utställning på Sjöhistoriska museet

Frågan när ändå om det inte är storyn om kostern Lungentuss som fascinerar mest. En båt som efter många år i tjänst som skolbåt hos Härnösands Sjövärnskår byggdes om och seglades runt jorden av entusiasterna herrarna Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm. En resa som tog tre år och tretton dagar. Värst var ändå att deras respektive familjer meddelades om resan först långt efter att de hade kastat loss och redan korsat Atlanten.

Snurror i massor

Så fortsätter det med klassiska båtar, legendariska konstruktörer och fängslande berättelser. Allt till doften av fernissa, tjära och fotogenkök. Därtill kan Fritidsbåtsmuseet skryta med en imponerande samling av klassiska båtmotorer av olika årsmodeller. Allt ifrån en Evinrude-snurra från 1909 till en Archimedes från 1978.

Fritidsbåtsmuseet är båtnostalgi. Ett koncentrat bland klassiska båtar, konstruktörer och till en doft av fernissa, tjära och fotogenkök.

Svensk kulturhistoria

Allt sammantaget är detta en berättelse om Sveriges utveckling från 1800-talets mitt och framåt, speglad i fritidsbåtskulturens framväxande i alla samhällsklasser. Årets sommarsäsong på Fritidsbåtsmuseet sträcker sig mellan 26 juni – 20 augusti då det är öppet alla dagar. Dessförinnan är det extraöppet enligt nedan:

Måndagar  15 maj, 29 maj, 19 juni och 21 juni.

Se videon!