Gå till botten – helt torrskodd

Redaktionen

Redaktionen

Dalarövraket från 1600-talet. Foto: Jens Lindström/SMMVattnet runt Dalarö i Stockholms skärgård är känt för sina många skeppsvrak, här finns några av de bäst bevarade vraken i Östersjön. Sjöhistoriska museets arkeologoer har dykt på dessa vrak under flera år – och nu har en mindre utställning öppnat med smakprov på vad som till hösten 2011 ska bli en världsunik dykpark.

Dalarövraket från 1600-talet. Foto: Jens Lindström/SMM

Dalarö marinpark, som dykparken ska heta, blir den första i världen i sitt slag. Här blir även de mest känsliga vraken tillgängliga från land för både dykare och landkrabbor i ”nära-dyk-upplevelser”.

 

Redan nu har Showroom Dalarö slagit upp portarna, en mindre utställning där fynd som gjorts i området visas upp och där arkeologerna berättar mer om arbetet med Dalarö dykpark.

Björns vrak

Siluett av ”Björns vrak” i Stockholms yttre skärgård. Vraket har preliminärt daterats till 1700-talet. Foto: Patrik Höglund/Sjöhistoriska museet

Här får besökarna lära sig mer om Dalaröområdets kanske mest kända vrak: Anna-Maria, Jutholms- och Dalarövraket som alla tre har dykförbud.

Utställningen pågår fram till den 21 augusti. Läs mer om Showroom Dalarö.

Relaterade artiklar

Dykning efter avfall

De har kånkat upp sju ton båtbatterier från Mälarens botten

Batskroten

Återigen gratis att skrota sin båt

Divers_found_boat

Sportdykare hittade båt för 800 000 kronor!

kunskap_gor-det-sjalv_2019_Jetski_heaven_Jetski_heaven

Fyndfest för den händige!