Gå till botten – helt torrskodd

Redaktionen

Redaktionen

Dalarövraket från 1600-talet. Foto: Jens Lindström/SMMVattnet runt Dalarö i Stockholms skärgård är känt för sina många skeppsvrak, här finns några av de bäst bevarade vraken i Östersjön. Sjöhistoriska museets arkeologoer har dykt på dessa vrak under flera år – och nu har en mindre utställning öppnat med smakprov på vad som till hösten 2011 ska bli en världsunik dykpark.

Dalarövraket från 1600-talet. Foto: Jens Lindström/SMM

Dalarö marinpark, som dykparken ska heta, blir den första i världen i sitt slag. Här blir även de mest känsliga vraken tillgängliga från land för både dykare och landkrabbor i ”nära-dyk-upplevelser”.

 

Redan nu har Showroom Dalarö slagit upp portarna, en mindre utställning där fynd som gjorts i området visas upp och där arkeologerna berättar mer om arbetet med Dalarö dykpark.

Björns vrak

Siluett av ”Björns vrak” i Stockholms yttre skärgård. Vraket har preliminärt daterats till 1700-talet. Foto: Patrik Höglund/Sjöhistoriska museet

Här får besökarna lära sig mer om Dalaröområdets kanske mest kända vrak: Anna-Maria, Jutholms- och Dalarövraket som alla tre har dykförbud.

Utställningen pågår fram till den 21 augusti. Läs mer om Showroom Dalarö.

Dalarövraket från 1600-talet. Foto: Jens Lindström/SMM

Relaterade artiklar

Dykning efter avfall

De har kånkat upp sju ton båtbatterier från Mälarens botten

Batskroten

Återigen gratis att skrota sin båt

Divers_found_boat

Sportdykare hittade båt för 800 000 kronor!

kunskap_gor-det-sjalv_2019_Jetski_heaven_Jetski_heaven

Fyndfest för den händige!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar