Gobius – idén som föddes på en fest

Redaktionen

Gobius tankmätareEller snarare dagen efter. Anders Meiton, seglare sedan barnsben och entreprenör, var på fest och skulle hålla tal. Två tal. Som brukligt är klingade han i glasen, det ena tomt och det andra fullt. Det blev olika klang. Dagen efter funderade han vidare på det och om man kunde mäta nivåer genom vibration. Och om det kunde vara så enkelt att lösa ett mångårigt problem med krånglande tankmätare.

Utmaningen som Anders Meiton såg framför sig var att skapa en produkt som skapar vibrationer bättre än hans finger och kan lyssna bättre än hans öra.
– Till slut fick jag kontakt med ett företag som var duktigt på akustik, tog med mig en tank och sa; det här är mitt problem, kan ni lösa det? berättar Meiton.
Jodå, det gick att lösa. Anders Meiton kontrollerade om det fanns någon annan som hade tänkt i de här banorna. Men det verkade som att han var först med idén.
– Jag hittade inga liknande produkter eller patent. Jag gjorde då en affärsplan, frågade statliga Almi som utvecklar innovativa idéer, och fick bland annat ekonomiskt stöd där. 
År 2007 bildade Meiton bolaget och utvecklade själva metoden och redan samma sommar prototyptestades produkten på fem båtar. 
– Idén fungerade och under hösten 2007 började vi konstruera och tillverka vår tankmätare, berättar Meiton.
Redan på hösten 2007 ställdes en prototyp ut på den stora båttillbehörsmässan METS  i Amsterdam för att undersöka intresset och för att få distributörer. Samma år blev de även nominerade i den stora innovationstävlingen Dame. 2008 kom produkten syntes produkten på båtmässan i Göteborg. 
– Det var lite nervöst innan vi fick kundernas reaktion och fick bekräftat att den fungerade i deras båtar. Vi ställde ut på flera mässor i Europa och USA, blev nominerade i tre innovationstävlingar men vi vann inte. Lite surt. Men drivkraften har hela tiden varit att utveckla. Vinsten kommer längre fram.

Gobius

Gobius mäter nivån från utsidan och därmed är den enkel att installera. I toatanken, bränsletanken eller vattentanken. Varje sensor består av två aktiva delar, en shaker och en accelerometer. Shakern skapar en vibration i tankväggen som acceleratorn mäter. Den kan med exakt noggrannhet tala om ifall vätskenivån passerat sensorn eller ej.
Först utvecklades tankmätaren för fritidsbåtar, senare för fritidshus med slutna avfallstankar. Det finns 750 000 sådana runt om i Sverige och många har ingen aning om när tanken är full. En effekt som har konstaterats är att de fritidsbåtar som har installerat Gobius inte tömmer toatanken lika ofta eftersom man vet exakt när den blir full. En skön vetskap nuförtiden då man enligt lag måste uppsöka en avfallsstation varje gång man ska tömma.
Idag installeras Gobius som standard av flera småbåtsvarv och produkten säljs även i övriga Europa, USA och Australien.
Inte så illa pinkat för en produkt baserad på en idé som föddes på en fest. Eller ja, dagen efter.

Gobius tankmätare

Relaterade artiklar

Erlings_kronika_Sjovett_bildspel_IMG_6264-2

Sjövett ur två perspektiv enligt Erling

Piraterna släppte danska seglare

Hansen vinner världscuptävling i Korea

Segerintervju med Björn Hansen efter vinsten i Korea Match Cup

Gobius tankmätare

Mät insidan från utsidan

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar