Du är här:Hem Artiklar Reportage Hållö – utposten som gillas av alla!

Hållö – utposten som gillas av alla!

Om det är öns historia, den idylliska hamnen eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart. Kanske är det bara "Hällen".

Ingen som har varit på Hållö har missat den. För det är något med den som gör att den fatsnar i minnet och som gör den till Hällen med stort H till skillnad från resten av Bohusläns hällar. 

Den bara måste ses och upplevas och om man ändå har tagit sig till Hållö så kan man också passa på att kliva upp i den 40 meter höga fyren och blicka ut över ett mäktigt panorama.

Mäktig utsikt
I väster syns horisonten och norrut Soten, den fruktade passagen. Även Väderöarna kan skönjas vid klart väder. Söderut Skaftölandet, Orust och Käringön.

Kanske kan också nyeronverade vandrarhemmet i det gamla telegrafhuset locka?

Och så var det det där med ålarna som alltid kommer på tal på Hållö. För i en vattensamling på ön som kallas Åldammen finns det glasålar små som stoppnålar.

Klättrande ålar
Presis som alla ålar är också dessa födda i Saragasohavet. Det påstås ofta och gärna att de kan ses kräla uppför hällarna för att söka sig till dammens djupare vatten.

Sist men inte minst är Hållö ett andrum för den som besöker Smögen och som vill njuta av en betydligt lugnare plats.

Att hoppa på passagerarbåten från Smögen och kort därefter kunna njuta tystnaden på Hållö är varken krångligt eller dyrt.

Se de andra videorna från vår Upptäcktsresa i Bohuslän:
Käringön – folkets favorit! 
Ostronjägarens heta tips!
Måseskär – längst därute!

Publicerades: 2018-03-17

Skriv ut