Hamnen.se livesänder Watski 2Star

Hamnen.se livesänder Watski 2Star

Gustav Morin

Watski2star_puffPå onsdag den 30 maj startar 2012 års stora seglarhändelse för tvåmanssegling – Watski 2Star. Det är deltagarrekord med 115 båtar och vi från Hamnen.se kommer att vara på plats och livesända under hela startdagen. Dessutom kommer man att kunna följa minst två båtar live under hela racet på Hamnen.se. Läs mer om heta båtar och se bilder och video.

Watski 2Star har ökat rejält i popularitet senaste åren och i slår tävlingen deltagarrekord. Folk gillar upplägget att bara segla på två man, det blir lättare att få ihop logistiken och det är en större och roligare utmaning att klara en stor båt på bara två man – det blir mer av en bedrift. Vissa kallar Gotland Runt för seglingens Vasalopp men Watski 2Star passar nog mer in på den beskrivningen.

– Det är kul att bara vara två ombord. Man är delaktig i allt och får massor av intensiv segling. Det är en utmaning men inte heller för extremt, tycker båtfeberbloggaren Jimmy Hellberg som i år ska deltaga för andra gången.

Start och mål är i Oxelösund och däremellan två pit-stop i Visby och i Oskarshamn på vardera sju timmar. Sträckan är totalt 280 sjömil.

Watski-2star_karta

– Det kan alltid bli tufft på havet men om det inte blåser så mycket sä är det ganska soft. Man får ju sova en hel del om ingenting går sönder och man måste använda pit-stopen för att reparera båt och segel, säger Jimmy Hellberg och fortsätter:

– Jag tror det är bra för racet att ha pit-stop och att man får sova lite. Många skulle nog tycka att det var för extremt annars.Alla båtar seglar i SRS-systemet och de startar i grupper om 20 båtar. Långsammast först och vice versa. De långsammaste båtarna startar ca åtta timmar före de snabbaste, vilket innebär att vädret kan bli enormt avgörande. Blåser det vid första starten och mojnar ur helt efter åtta timmar kan loppet vara kört för snabbseglarna. Men vad som helst kan hända. Det är ju tjusningen.

Vad är knepet för att vinna?
– Att ha bra fart och ingen “downtime”, alltså att hålla båten hel, och så flyt med vädret förståss, säger Jimmy Hellberg som seglar sin extrema B&R 38 “Pac-Man”. Vi hoppas på ganska mycket vind så att vi får nyttja vattenbarlasten och kan kompensera för våra gamla segel, säger Jimmy.

Hur avancerat är det att deltaga?
– Inte särskilt. Det kan alltid hända sker när man seglar på öppet hav men har man en gång gjort en havspassage, typ Nynäshamn till Gotland, så har man tillräcklig koll för att vara med, tycker jag. Och det här med routing är överskattat. Det är viktigast att ha koll på sin båt och vädret, säger Jimmy.

Det är en brokig skara båtar som startar. Alltifrån senaste hottaste till Scampibåtar från 70-talet. Vilka för den knappast är ofarliga. Eftersom man ofta får uppleva en stor variation i väder och vind är ett vinnande koncept ofta att ha en så allround båt som möjligt, enligt Jimmy verkar det bäst med ett SRS-tal mellan 1,24 och 1,28.

En av favoritbåtarna är förra årets totalvinnare – Wasa 41:an Aitutaki med Calle Nyström och Fredrik Enander som seglar sitt femte Watski 2Star.

– Sen har vi ju en av Sveriges bästa seglare med i startfältet – Björn Österberg på J 120:an Euforia. Han blir livsfarlig. Aspect 40:arna är heta och det är många X-332:or som blir farliga, tror Jimmy.

Livesändning från start och dygnet runt
På Hamnen.se kommer man att kunna följa racet live från en av X-332:orna, Net 1-sponsrade båten med Mikael Ryking som skeppare, från Solidtangos Arcona 321 med Johan Lundqvist som skeppare och förhoppningsvis också från Jimmy Hellbergs B&R 38.

De startar först, mitten och sist så racet kommer att täckas ganska väl. Hamnen.se kommer som tidigare nämnts att sända live under hela startdagen med intervjuer före starten och sedan live från starfartyget.

– Livesändningen från båtarna pågår dygnet runt. Kamerorna har ir-ljus så att man ser även på natten. Vinkeln blir från aktern och vi kommer också att ha headset på oss med jämna mellanrum och kommentera vad som händer ombord. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor till oss via en chatt som är kopplad till livesändningen. Vi svarar i den mån vi kan förståss, seglingen går ju först, skrattar Johan Lundqvist från streamingföretaget Solid Tango.

Det kommer också finnas möjlighet för alla båtar att enkelt skicka upp korta videos från sina telefoner via SolidTangos server som då direkt publiceras på webben. Vi på Hamnen.se kommer ständigt att följa den strömmen och publicera intressant innehåll.
Det går också att följa alla båtar via AIS. Det kommer nog ta ca tre dygn men just nu ser det ut att bli lätta vindar.

Några fler heta namn är Martin Angsell och Anna Drougge på en ny Dufour 36P. De var snabba på Lidingö Runt och blir garanterat farliga här. Anders Lewander seglar nya M34, en båt som kan bli rikigt snabb på undanvind men som egentligen kräver en stor besättning och säkert får det tufft om vinden brallar i. En väldigt allround båt som också blir farlig är Fingulf 33:an Dolce Vita med Per Lindstedt vid rodret, de har vunnit mycket tidigare.

– Vårt största mål är att vara snabbast runt banan. Kanske lite väl högt mål men det vore häftigt, avslutar Jimmy Hellberg som är ett oklart kort med sin ovanliga båt.

En tråkig detalj är att inga flerskrovsbåtar är med. Det var ett par anmälda men Oxelösunds segelsällskap ville att fler skulle anmäla sig för att skapa en egen klass. Nu blev det inte “tillräckligt många” och då ströks klassen helt. Tråkigt tycker vi på
Hamnen.se.

Läs mer på:

Till watski2star.se

Tangosailing.com följer tävlingen intensivt.

Video och bilder från förra året:

Watski_2Star_6

Watski_start

Watski_2Star_78

Foto-startgrupp-7_28_l-1

Foto-startgrupp-7_18_l

 

 

 

Gustav Morin

Watski2star_puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.