Här attackerar späckhuggarna fritidsbåtar – blivit vanligare

Här attackerar späckhuggarna fritidsbåtar – blivit vanligare

Alfred Ahlberg

Spackhuggare_bakom_bat
Att späckhuggare attackerar fritidsbåtar blir allt vanligare. Bilden har ingenting med händelsen att göra – se istället klippet i slutet av artikeln.

Att späckhuggare attackerar båtar har blivit allt vanligare. Men vad beror det på? En grupp forskare tros ha hittat förklaringen. Se klippet när båtar attackeras utanför Spaniens kust.

De senaste veckorna har flera larm om späckhuggare som attackerat fritidsbåtar utanför Spaniens kust spridits i medier. Under ett och ett halvt års tid har späckhuggare sänkt tre båtar och anfallit ytterligare ett hundratal.

Beteendet är ett allt mer aggressivt sådant men nu tror forskare sig ha hittat en förklaring till varför anfallen har ökat under den senaste tiden.

– Vår teori är att den här späckhuggaren, White Gladis, har dåliga erfarenheter av båtar. Kanske är det relaterat till en fiskebåt när han jagade tonfisk. Vi tror att den här späckhuggaren hade en incident och att hon försöker stoppa alla båtar, säger biologen Monica Gonzalez till tidningen Yachting Monthly.

Läs även:
Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter
Elias och Olle mötte späckhuggare på fisketuren i Smögen

Men det är inte hela förklaringen. Beteendet hos den namngivna späckhuggaren ”White Gladis” tror man har spridit sig. Enligt forskarna är det inte ovanligt att yngre späckhuggare imiterar de äldres beteende.

Men varför just nu?

Späckhuggarnas närvaro runt gibraltarsundet tycks vara kopplad till migrationen av tonfisk som lämnar Medelhavet och går västerut mot den iberiska halvön och in i Biscayabukten.

Även om de flesta möten mellan späckhuggare och yachter är ofarliga, kämpar forskare med att förklara späckhuggares allt mer aggressiva beteende. Späckhuggare är intelligenta, sociala varelser som lätt kan lära sig och reproducera beteendemönster.

Späckhuggarna attackerar specifikt båtarnas roder, de simmar in i dem, biter, tuggar och bryter av dem. Det är inte ovanligt att förföljningen av en enskild båt kan vara uppemot 90 minuter.

– Vårt råd till en början är att undvika späckhuggare. För att undvika interaktioner, håll dig mindre än två mil från kusten och navigera på mindre än 20 meter vatten, säger John Burbeck som arbetar med frågor om späckhuggare på Cruising Association.

Här kan den som råkat ut för en attack från en späckhuggare rapportera in händelsen.

Alfred Ahlberg

Spackhuggare_bakom_bat

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel

Storsjö_720_test

Test: Storsjö Electric – nytt fossilfritt liv i gammal snipa

230920 - Rib Unlimited 6s - 6

Världspremiär Elbåtsmässan: RIB Unlimited ger ny 8-metersbåt

Med 420 sjömil tillryggalagt under ett dygn är det gamla rekordet på 79 slaget med råge!

420 sjömil på 24 timmar – Candela slår världsrekord i räckvidd