Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Gustav Morin

Seglingens-mastare-2022 Team Dahlsjö/Strömberg brukar vara bäst på långa etapper till havs. Men i helgen slog de 45 andra svenska kappseglingsmästare och vann Seglingens Mästare.

– Vi seglade enligt vår plan som var att ta det lugnt och segla ”safe”. Vi hade kanske också mindre press på oss en de andra finalbesättningarna, säger Martin Strömberg som bland annat gjort tre Jorden Runt-kappseglingar.

–  Vi gjorde ett riktigt bra race den här helgen och det var finalracet, säger Anders Dahlsjö som var rorsman ombord.

På lördagskvällen hade Martin Strömberg och Anders Dahlsjö fått ta emot utmärkelsen ”Årets Havskappseglare 2022” bland annat för sin seger i VM i havskappsegling med tvåmansbesättning.

Martin och Anders seglade tillsammans på Ericsson 3 som deltog i Volvo Ocean Race 2008–2009. Martin har gjort totalt tre Volvo Ocean Race och vunnit ett av dem. Anders Dahlsjö har också en imponerande meritlista med två Americas Cup och ett Volvo Ocean Race.

Se hela livesändningen från finaldagen av Seglingens Mästare 2022. 

Förutom Martin och Anders ingick Hamnes medarbetare Jimmy Hellberg och Jakob Gustafsson i den segrande besättningen.

Havskappseglarnas seger var som sagt oväntad. Inte minst eftersom de hade svenska mästarna i sprintkappsegling emot sig i finalen – Team Marcus Westerlind – vilka också vann Seglingens Mästare i fjol. Men i finalen drog sprint-specialisterna på sig inte mindre än tre straff och därmed försvann deras chans till seger.

Fantastiska bilder från Seglingens Mästare 2022 vid Marstrand. Foto: Daniel Stenholm.

I stället blev det rutinerade Niklas Edler och OS-silvermedaljören Anton Dahlberg som utmanade Dahlsjö/Strömberg om medaljerna.

Nyckel till segern i sista racet för havskappseglarna, som också betydde att de vann hela Seglingens Mästare, var att de fick en bra start. De fick segla sitt eget race och undvek straff. Lägg till rutin i massor – inte bara från havet utan även från Matchracing och andra regattor – så är de riktigt svåra att slå.

Tvåa kom Niklas Edler och hans team. Niklas gjorde sitt tolfte Seglingens Mästare och denna gång hade han kvalat dit genom sin SM-seger i OK-jolle. I hans besättning ingick Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mikael Björndal. Trea blev de regerande Europamästarna i 470 Mixed, Anton Dahlberg/ Lovisa Karlsson, som fått ett ”Wild Card” till tävlingen. De seglade med Hugo Christensson och Mathias Bredin.

Gustav Morin

Seglingens-mastare-2022

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Arcona 50 mot X49 – tuff jämförelse på båtmässan i Düsseldorf

Arcona 50 mot X-Yachts 4.9 – expertens analys på båtmässan

jakt12-Karl

Jakt 12 – bäddar för ett eldrivet familjebåtliv

Finalen kunde likaväl ha avgjorts med målfoto när Seglingens Mästare avgjordes på Marstrand i helgen.

Sekunddrama i finalen av Seglingens Mästare

Pogo_36_Dusseldorf

Pogo 36 – världens snabbaste semestersegelbåt?