Havsfilosofen Yrvind – dokumentär seglar in i tv-skärmarna

Han filosoferar, bygger båtar och föreläser, men vad Sven Yrvind aldrig slutar göra är att fascinera. I förra veckan hade dokumentärfilmen om den ikoniske ensamseglaren premiär – nu kan alla se den.

Filmpremiärer och folkfyllda mässor är långt bort från ensamseglingsikonen Sven Yrvinds vardag. Men när dokumentärfilmen om djuphavskaptenen, som har fler sjömil än de allra mest sjöbitna långseglarna bakom sig, skulle ha premiär så tog han sig upp till Stockholm för att se berättelsen på stora skärmen.

– Filmen har tagit sex år att spela in. Jag har nog inte varit så lätt att jobba med. Jag trodde liksom inte att det skulle bli något, säger Sven Yrvind med leende.

Beppe Backlund är en nära vän till Yrvind som hjälpt honom mycket längs vägen, bokstavligt talat.

– Jag var bland annat med när vi körde Yrvind och hans båt till Irland och jag kan intyga att han väl inte alltid älskade att spela in filmen. Han hade ju sitt mål att ta sig ut på havet och att stanna många gånger längs vägen för att spela in olika scener krävde en del tålamod. Men det blev ju bra, jag tror att han är nöjd nu, skrattar Beppe.

Filmen handlar inte bara om Yrvinds segling och hans båtbyggen, utan är ännu mer en inblick i hans liv och hans filosofi om att leva enkelt, något som han vill dela med omvärlden som han menar på många sätt verkar sträva åt motsatt håll.

Inte bara en hyllning

Filmen är dock inte bara en hyllning till djuphavskaptenen, en film som stryker medhårs, han får också en del mothugg. Inte minst från hans klarsynte vän Beppe Backlund som berättar hur Yrvinds alla idéer ibland kan jobba emot honom under båtbyggena. Han berättar också om kritiken från omvärlden när han själv var en del av att stötta och lämna en ensam gammal man i en liten och ”icke sjövärdig båt” ensam på havet.

Yrvind var själv med under premiärvisningen vid Indio Studios, en charmig biograf vid Hornstull i Stockholm.

Efter visningen av filmen står det klart att “Havsfilosofen” haft många hjälpande händer i kulisserna. Det är fullsatt i salongen och många som deltagit i produktionen är på plats. Andreas Eidhagen har regisserat och Annika Gritti är producent.

– Det har varit en utmaning men det har också varit väldigt kul. Under de här sex åren, som det har tagit sedan jag ringde Yrvind och berättade om vår idé, så har det hänt så otroligt mycket i världen. Trump hade precis börjat med sitt presidentskap. Femkronor fanns fortfarande. Bara i mitt personliga liv hade jag varken sambo, hus eller barn då. Det har jag nu. Och det är då ganska uppfriskande att se Yrvind här ikväll, fortfarande i samma byxor och kläder och man känner att allting behöver inte förändras i ett snabbt tempo, säger Andreas Eidhagen

En lång passion

I många år har Yrvind ritat båtar, byggt och seglat dem på haven. Från sina många resor kan han inte komma på någon som hållit på i den utsträckning han har.

– Det finns de som ser mig som en karaktär i en serieteckning, man tar mig inte seriöst. Som att jag bara är en stollig liten man som seglar runt i min båt, säger han i dokumentären och skrockar till innan han fortsätter:

– Men i själva verket är jag en båtkonstruktör, säger han.

Klockan halv nio på morgonen kommer han till sin verkstad. Där stannar han allt som oftast till nio på kvällen.

– Det är 60 år sedan jag första gången lämnade Sverige på egen köl. Tack vare båten har jag lärt mig massor om omvärlden och människor. Jag fick möjlighet att se olika länder från ett helt annat perspektiv än folk som reser via bilvägar. Jag har sett platser som inte går att nå utan båt. Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, i lugnet som infinner sig på havet, säger Yrvind.

Se också:
Yrvind kastar loss och löser världsproblemen!
Välkommen in i Yrvinds verkstad
Yrvind slår runt med sin nya båt

Började redan i tidig ålder

Sin första båt byggde han i mammas källare. Efter den första har det blivit många, vissa mer framgångsrika än andra. Idag håller han på med sitt senaste projekt. Fortfarande i vad många skulle anse vara i minsta laget för att korsa världshav i. Men för Yrvind är komforten något vi ofta förväxlar med sann lycka.

– De säger att vi ska ha stora båtar för ökad komfort men stora båtar gör dig trött och uttråkad. En båt som har en blygsam storlek är hållbar och kräver få icke förnybara resurser. Den är säker. Den ger sin ägare större glädje än en stor båt. En liten båt gör dig smidig och livfull. Vi behöver komma ifrån konsumtionssamhället. Vi blir inte lyckligare av ökad konsumtion, sade Sven Yrvind när Hamnen intervjuade honom i höstas.

Dokumentären Havsfilosofen finns på streamingtjänsten Viaplay och du kan se den här!