Havstulpanvarning utfärdad!

Gustav Morin

adeb911f6af2b88b 800x800arNu är det dags att rusta sig med cyklop och borste eller köra in sin båt i en båtbottentvätt eller i sötvatten. Havstulpanerna är nämligen i hög färd att etsa sig fast på våra båtbottnar.

Nu har havstulpanlarverna kommit längre norrut och Skärgårdsstiftelsen  går därmed ut med en havstulpanvarning för Östergötland, Södermanland, Stockholm, Gotland, Öland, Uppsala och Gävle län. Lokala skillnader kan dock förekomma.

Skärgårdsstiftelsen driver sedan 12 år tillbaka en tjänst där man kan få reda på när havstulpanerna satt sig fast i sitt geografiska område längs Östersjökusten.

Skärgårdsstiftelsen får in rapporter från ca 100 havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer från juni till september.

När havstulpanen precis satt sig på båtbotten är den till en början mjuk och lätt att få bort. Väntar man några dagar för länge så har man skapat sig ett helsike. 

Jag talar av egen erfarenhet. I vanliga fall tar det bara tio minuter att simma runt min bot och skrubba av alger och slem. Om snäckorna fått ett par dagar på sig att fastna så tar samma jobb minst en timme – och det är ett slit att skrubba bort tulpanerna!

Här kan ni läsa om alternativ till att bottenmåla – välj miljövänligt!

havstulpanprojektet2 725x420Runt Sveriges kust finns flera stationer som rapportera om havstulpanläget.

havstulpanprojektet1 725x420En slät eller smutsig botten gör enorm skillnad i fart och förbrukning. En smutsig snabbgående båt kan till och med ha svårt att komma upp i planing. 

För att slippa detta kan man anmäla sig till  kostnadsfria havstulpantjänst och få uppdateringar om havstulpanläget. Skicka ett SMS till 71120. Skriv ”havstulpan start” i meddelanderutan.

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. När varningen skickas ut ska man vidta åtgärder som att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsterna är högre fart och lägre bränsleförbrukning.

Projektet som drivs av Skärgårdsstiftelsen är helt finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten.

Varför ska man vara noga med att hålla sin botten ren? Läs mer i följande artiklar:
Kör snabbare och snålare med ren botten!
Tappade tio knop i toppfart – här är knepen för att hålla botten ren!
Bästa tipsen för att optimera ditt skrov.
Hur slät måste botten vara? Se video experten förklarar.

nyheter_2016_Havstulpanvarning_adeb911f6af2b88b_800x800ar

Relaterade artiklar

Havstulpaner_Varning_SBU

Varning – havstulpanerna kommer på bred front

TulpanIngang

Havstulpanerna kommer!

Bota_boldpest_osmos

Böldpest — så blir du kvitt båtägarens skräck

kunskap_gor-det-sjalv_2019_Build_your_own_boat_in_plywood_Build_your_own_boat_in_plywood

Bygg superbillig båt med plywood och epoxi

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar