Tulpanvarning utlyst!

Redaktionen

Nu har havstulpanlarverna börjat sätta sig fast utmed Östersjökusten. Dags att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten för alla som har skonat miljön genom att inte bottenmåla båten.

Skärgårdsstiftelsen driver sedan tolv år en tjänst där du som båtägare kan få reda på när havstulpanerna satt sig fast i ditt geografiska område längs Östersjökusten.

Tjänsten bygger på rapporter från ca 100 havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer under juni-september. När havstulpanen precis satt sig på båtbotten är den till en början mjuk och lätt att få bort.

Enkelt och gratis
Fram till nu har cirka 12 000 båtägare anmält sig till stiftelsens havstulpantjänst. Det är kostnadsfritt och enkelt. Skicka bara ett SMS till 71120 och ”havstulpan start” i meddelanderutan.

Det är stora skillnader på antalet som sätter sig fast men vi kan tydligt se att det är dags att vidta åtgärder för att slippa havstulpanerna på båtbotten i Kalmar, Blekinge samt Skåne län. Lokala skillnader kan förekomma.

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. När varningen skickas ut ska man vidta åtgärder som att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten.

Skrubba i tid
Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsterna är högre fart och lägre bränsleförbrukning.

Projektet som drivs av Skärgårdsstiftelsen är helt finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten.

Se också: 
Färdigslabbat – skurmatta alternativ till bottenfärg.
Hitta din närmaste båtbottentvätt här.

Miljo_2016_Havstulpan_Ingang_HavstulpanIngang

Relaterade artiklar

Skargardsstiftelsen_tillsynsman_bat

Skärgårdsstiftelsen sparkar hälften av tillsynsmännen

Havstulpan_batbotten

Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Havstulpaner_Varning_SBU

Varning – havstulpanerna kommer på bred front

Vass_blir_djurforder

Vass testas som kompletterande djurfoder

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar