Hobie – sportfiskekajaken

Hobie – sportfiskekajaken

Redaktionen

Hobie - sportfiskekajakenNär jag mötte Stellan Westerdahl på Allt för sjön 2010 såg han lite lurig ut. Det gör han rätt ofta förresten. Jag förstod att han var ute efter något speciellt och frågade vilken båt det gällde…

– ”Jag har hittat en båt som passar mig perfekt nu när jag har kommit till åren och har skaffat mig lite krämpor som jag måste leva med. Det är en båt som jag kan ha med mig, på trailer eller på taket, den kan seglas, den har en elmotor, jag kan paddla och ta mig fram överallt och den är billig. Och miljövänlig.” – ”Jaha tänkte jag och undrade om det hade snurrat till på riktigt.” – ”Om du väntar några dagar så ska jag berätta mera.”

Sa han och försvann i vimlet.

Martin Westerdahl riggar en Hobie Mirage Pro Angler

Martin Westerdahl riggar en Hobie Mirage Pro Angler

Smart elmotor med lithiumbatteri och färddator

Smart elmotor med lithiumbatteri och färddator

Hobie kajak - Startklar

Startklar

Hobie kajak - Och den kan segla

Och den kan segla

Ett par veckor senare ringde han och berättade att han blivit återförsäljare på Västkusten för Hobie kajaker. Hobie Cat som under många år lett utvecklingen av surfbrädor och katamaraner, har gett sig in i kajak-svängen. Man kopierar inte – utan uppfinner nytt och innovativt. Istället för armarna använder man benen eftersom man är fyra gångar starkare i benen än i armarna. Hur gör djuren? Hur gör naturen? Pingviner, sälar, sjölejon är suveräna simmare och inte använder dom armarna inte. Där är förebilden för Hobie kajaker.

Stabila, osänkbara och självlänsande kajaker så att alla kan komma ut på vattnet. Barn, vuxna, gamla och ovana. Sportfiskare som vill ha händerna fria till spö och kraft i armarna för att dra upp de stora fiskarna. De som har nedsatt styrka i armarna eller krånglande ryggar, de som vill träna hela kroppen, barn och andra som vill ha kul på landet, alla som tycker att det är läskigt att sitta i en kajak om den skulle välta. Och den kan segla. Inte världens bästa kryssbåt men på halvvind, slör och läns går det undan. Sist men inte minst finns det en smart elmotor som gör Hobiekajaken till den perfekta hybriden.

Jag fick pröva Hobie Mirage Pro Angler under demonstrationen på Stenungsbaden på Valborgsmässoafton och jag blev helsåld. Jag har alltid känt mig lite osäker i en havskajak trots att jag har gått paddlingskurs med Friluftsfrämjandet men här kändes det hur stabilt som helst. Med pedalerna trampar man fram i 5-6 knop och med elmotorn ännu snabbare. En smart elmotor som sätts fast i en kassett och drivs av ett lithiumbatteri som väger 3 kg och som håller 5-6 timmar. Ett batteri som dessutom flyter. Snacka om hängsle och livrem.

Sportfisket är världens största fritidssysselsättning och där är antagligen den största målgruppen tillsammans med alla frilufts- och äventyrsmänniskor. Men kan man verkligen dra dom största och längsta i en kajak. Titta på filmen som Fiskejournalen gjorde när Martin Falklind och hans kompisar åkte till Mexico för att fiska Marlin. Från kajak, den minsta modellen, Hobie Mirage Sport, 2,92 lång. En Marlin är nästan lika lång! Det finns ett 20-tal andra modeller. Gå in på hobiekajak.se så får du veta mycket mer.

 

Kolla också in filmerna som Stefan Blom gjorde från Stenungsbaden Spring Cup och Petter Axelssons intervju med Stellan Westerdahl.

https://www.youtube.com/watch?v=gdstxds9O2A

https://www.youtube.com/watch?v=VLyV0BDjT6I

 

 

Redaktionen

Hobie - sportfiskekajaken

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Langseglare-mordade-1

Långseglare brutalt mördade av våldsbrottslingar på flykt

Allt för sjön

Mässchefen om det bästa på årets Allt för Sjön

Pendelbat-Stockholm

Hög mysfaktor och punktliga avgångar i pendelbåtstrafiken

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor