Hur många kommer att drunkna i sommar?

Redaktionen

Redaktionen

12 i båten, en flytväst - foto Åke FredrikssonDen här bilden tog jag förra sommaren på vår favoritö. De var 12 i båten, en hade flytväst, ett litet barn. Men vadå, solen skiner, 28 grader varmt i luften och 22 i vattnet.

Foto Åke Fredriksson – Tolv i båten, en flytväst

Det kan väl inte vara farligt. Kanske inte men om en flybridgebåt med en förare med näsan i GPS-plottern kommer för nära, då är det inte så kul längre.

Då riskerar båten att kapsejsa och då blir det ett skarpt läge med oviss utgång.
Svenska Livräddningssällskapet föreslår en flytvästlag. Jag är inte säker på att det är bra, den kan aldrig ersätta det sunda förnuftet.

Årligen drunknar 30 människor om året enligt Livräddningssällskapet. I onödan. De skulle troligen överlevt om de haft flytväst.

De flesta av de omkomna var män i övre medelåldern som föll i vattnet från små båtar när de var ute och fiskade på mindre sjöar.

Hälften av männen som drunknar drunknar med öppen gylf.

I många kappseglingar används inte flytväst. Match Cup Sweden i Marstrand är ett exempel. Där finns visserligen följebåtar som bevakar

men det kanske hade varit på plats som ett exempel på förebild.
För ett par år sedan föll en man överbord under Tjörn Runt utan flytväst. Han hade seglaroverall och stövlar som blev tunga när de vattenfylldes.

Vi var i närheten med fotobåten och kunde ta upp honom men då var han så utmattad att han inte orkade hålla sig flytande av egen kraft. Jag tror att han alltid har flytväst efter det.

Om han inte har kork i skallen.

 

12 i båten, en flytväst - foto Åke Fredriksson

12 i båten, en flytväst – Foto Åke Fredriksson

Vi bör alla göra allt som står i vår makt för att undvika att någon dör som kunde räddats. Vi kan inte förbjuda olyckor. Men vi kan bidra till att de minskar. Vi kan alla se till att flytvästen är på.

Trevlig sommar!

12 i båten, en flytväst - foto Åke Fredriksson

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar