Hydrolifts eldrivna och självkörande färja nu sjösatt

Hydrolifts eldrivna och självkörande färja nu sjösatt

Elias Johansson Rimsby

Hyke_sjosatt-2048x1055 Visionen om eldrivna och självkörande passagerarfartyg i storstäderna passerade en viktig milstolpe med premiären av Hyke Shuttle 0001 under Norges motsvarighet till Almedalsveckan.

Rapporterna om allehanda högteknologiska eldrivna färjor för smidiga och avgasfria persontransporter i storstäderna duggar tätt. Gemensamt för de flesta är dock att lanseringen och den färdiga produkten känns som ett avlägset mål.

Eldriven och förarlös

Avlägsen kändes också Hydrolifts vision om en eldriven och förarlös färja. Men som nu har blivit verklighet. Premiärvisningen hölls i samband med Arendals-uka som är Norges motsvarighet till Almedalsveckan.

Hyke Shuttle 0001, som färjan heter, är ett resultat av fem års forskning och utveckling mäter 15,00 x 5,70 meter och är nu redo för massproduktion. I förlängningen ska Hyke Shuttle kunna klara sig utan förare och teknologin för autonom framfart är under utveckling.

Hög produktionstakt

– Hyke Shuttlei räknar med att kunna tillverka 15 – 20 båtar om året till att börja med och att sedan öka på produktionstakten till 100, säger Bjørn Utgård, koncernchef på Hyke.

“Bara början”

Som Hamnen tidigare har rapporterat, när Hyke Shuttle fortfarande var under utveckling, ska fyra exemplar levereras lagom till OS i Paris. Går det som man hoppas blir detta sedan en språngbräda för ytterligare leveranser av färjor till världens storstäder som allt som oftast ligger nära vatten.

Elias Johansson Rimsby

Hyke_sjosatt-2048x1055

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Storsjö_720_test

Test: Storsjö Electric – nytt fossilfritt liv i gammal snipa

Med 420 sjömil tillryggalagt under ett dygn är det gamla rekordet på 79 slaget med råge!

420 sjömil på 24 timmar – Candela slår världsrekord i räckvidd

X-Shore-fabrik-uppsagning

X Shore avskedar en fjärdedel av sina fabriksanställda: ”Många är oroliga nu”