Hyundai beställer världens största bilfartyg – lastar 10 800 bilar

Hyundai beställer världens största bilfartyg – lastar 10 800 bilar

Alfred Ahlberg

Glovis-Hyundai-varldens-storsta-bilfartyg
Än finns inga renderingar på fartyget som ska byggas. Foto: Hyundai Glovis

Rättare sagt så är det Hyundai Glovis, logistikjätten kopplad till Hyundai-Kia gruppen som beställt denna bjässe. När fartyget står färdigt kan det bli det största genom tiderna.

Vi säger “kan bli” då det rör sig fort inom denna industri. Det har knappt gått en månad sedan det svensk-norska rederiet Wallenius-Wilhelmsen meddelade att de beställt ett rekordstort fartyg som ska kunna frakta 9 300 bilar.

Denna siffra överskuggas dock av denna nya bjässe som byggs av biljätten Hyundais rederigren. Med en kapacitet på 10 800 bilar är den sannerligen i en klass för sig själv. Den första exemplaret väntas stå färdig 2027 men att de nya fartygen ska kunna förbli i drift i 20 år framöver.

Men kommer rekordet att stå sig?

Sedan pandemin har efterfrågan på bilar ökat rejält. Detta i samband med att det funnits en brist på bilfartyg specialanpassade för att frakta från tillverkningsland till de länder där bilarna ska säljas har skapat långa väntetider för att skeppa bilar från punkt A till B.

Att man nu på en väldigt kort tid sett att flera rederier försöker möta denna efterfrågan kan vara ett tecken på att Hyundais rekordstora fartyg inte kommer att få hålla sitt rekord särskilt länge.

Enligt uppgifter till flera utländska medier ska det röra sig om totalt 12 fartyg man vill bygga. Enligt tidsskriften TradeWindsNews är Hyundai i långt gångna diskussioner med två kinesiska varv som säger sig kunna bygga sex skepp vardera.

Alfred Ahlberg

Glovis-Hyundai-varldens-storsta-bilfartyg

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Black-Pepper-Dusseldorf

Code 0.1 – en lättviktsracer i kolfiber med inslag av lyx

WaterCar EV den eldrivna amfibiefarkosten som vill göra övergången från land till vatten busenkel.

WaterCar EV – elbil, elbåt eller båda delar?

Maxi Edmond de Rothschild med ombord Charles Caudrelier under Transat Jacques Vabre 2021.

Arkea Ultim: Caudrelier gör nödstopp – eftersläntrarna tar in

stridsbat-stridsbat90-militar-forsvarsmakten

Sverige skickar Stridsbåt 90 i stödpaket till Ukraina