Inget svar från TV-Sporten

Inget svar från TV-Sporten

Redaktionen

Trogna läsare av hamnen.se kommer ihåg “Öppet brev till TV -Sporten”. I brevet ställdes några frågor till TV-Sportens redaktion om deras syn på segling i SVT.
Brevet blev ett av de mest lästa sidorna på hamnen.se samt skapade diskussion på vårt forum och på flera båtbloggar. hamnen.se kan nu meddela att det inte har kommit något svar från TV-sporten, trots fem påminnelser.

Följande brev, skickat den 22 oktober, med fem ytterligare påminnelser om svar, hamnade tydligen i TV-Sportens SPAM-låda:

Hej TV-sporten,
För Sportspegeln söndagen den 21 oktober var Max Bursell redaktör, Berry Lindström producent och Albert Svanberg ansvarig utgivare.
Av ren nyfikenhet undrar jag hur redaktionsledningens nyhetsvärdering fungerade den söndagen?

I TV-upplagan sändes ett cirka fem sekunders inslag om vinnaren i “Mästarnas Mästare”, det vill säga den regatta som Svenska Seglarförbundet arrangerade för 25 av årets svenska mästare i kappsegling plus två så kallade Wildcards. Wildcards var landslags-seglarna Theresé Torgersson och Johan Molund.

I webbupplagan fanns ingen rapportering från denna idrottshändelse. Beror det på att “Mästarnas Mästare” inte ens fanns med i körschemat?

Segelsporten är en liten sport i jämförelse med fotboll, ishockey, golf, längdskidor och friidrott, men Svenska Seglarförbundet är ett av landets tio största idrottsförbund med cirka 127 000 medlemmar fördelade på 435 klubbar och 79 klassförbund.

Med Mästarnas Mästare fanns ett gyllene tillfälle för TV-sporten och även andra media att lyfta fram en sport som milt uttryckt blir styvmoderligt behandlad i media.

Någon reporter eller kameraman från SVT fanns inte på plats, och tro mig, vi seglare är inte förvånade. Men professionella kameramän var där och filmade och det gjordes även intervjuer. Eftersom det sändes ett cirka fem sekunder långt inslag i det 45 minuter långa Sportspegeln så bör någon form av kontakt mellan TV-sporten och de som var ute i Sandhamn och jobbade den dagen ha funnits.

Journalistiskt fanns möjligheter till en mängd vinklingar i “Mästarnas Mästare”. Svenska mästaren i Optimistjolle Flickor, Anna Hagberg kappseglade mot OS-guldmedaljören från 1968 Peter Sundelin. Dagens toppnamn som Theresé Torgesson mot okände svenske mästaren i Mälar 22:a Kristina Lundevall. Jolleseglare mot havskappseglare, flerskrovs-seglare mot kölbåt-seglare.

Personligen tycker jag att segelsporten är fantastisk på många sätt, men framför allt att den kan utövas på så många sätt och nivåer, oberoende av ålder, kön, funktionshinder. Både under korta, intensiva bankappseglingar och under havskappseglingar jorden runt.

Möjligen lider segelsporten medialt av att det finns så många klasser och därför kan vara svårt för personer som saknar kunskap om sporten att göra en nyhetsvärdering. Vi insatta kan vrida och vända om det är rättvist rent sportsligt att blanda så friskt mellan olika klasser för att utse en mästare inom bankappsegling.

Men poängen är följande; för att överhuvudtaget få ställa upp i Mästarnas Mästare måste man under säsongen ha vunnit ett av Svenska Seglarförbundet sanktionerat Svenskt mästerskap. Det gör att en redaktionsledning redan där har en grund för att kanske i brist på kunskap, inte behöva göra bort sig. De kan rapportera om något som är sanktionerat av ett stort idrottsförbund och dessutom är medialt anpassat.

Alla sporter, hur stora eller små de än är, vill synas i TV. Jag förstår problematiken. Mina frågor blir därför:

¤ Hur ser TV-sporten på segling?

¤ Kan något göras på sportredaktionerna och i deras ledning?

¤ Vad ska vi seglare göra för att få upp uppleva mer av vår sport i TV eller andra media?

¤ Finns det fördomar om segling som rikemans-sport?

 

Brevet och frågorna är skrivna i vänlighet och av nyfikenhet. Det är ett öppet brev som publiceras på webbsajten www.hamnen.se .

hamnen.se har mellan 140 000 och 180 000 besökare i månaden och som redaktör för den sajten och även som privatperson är jag tacksam för svar. Var söndagens Sportspegel en miss i nyhetsvärderingen eller ska vi seglare och andra intresserade av sporten fortsätta att finna oss i den behandling som vi blivit så vana vid?

 

Med vänlig hälsning

Hasse Bauer

Redaktör hamnen.se, frilansjournalist. Deltog i Mästarnas Mästare efter att som besättningsman vunnit SM i Drake. Har kappseglat jorden runt, jollar, flerskrovsbåtar och kölbåtar på nationell och internationell hög nivå i över 30 år.

Redaktionen

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_rcac33

Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

Hallå TV-sporten?

nyheter_logo_sportspegeln

Öppet brev till TV- Sporten

racing_07_1_medcup-puff

“Svenska” seglare i topp i TP52