Världens största 3D-printade segelbåt är svensk

Gör om – gör rätt. Ungefär så tänkte Göran Brandt när han skrotade sina gamla skisser och skapade Inshore 24 som kan vara världens största 3D-printade segelbåt.

Inshore 24 bygger på en bygger på en handfull iakttagelser:

  1. Den moderna båtmänniskan har flera intressen och begränsat med tid. Väntetiden på en båtplats är runt tio år och i övriga Europa mer än så.
  2. Båtvärldens livsstil blir allt mer förlegad och skrämmer bort nya seglare.
  3. Hantering av stora båtar kräver hjälp av bekanta – som också har ont om tid.

Sagt och gjort. Här skulle skapas en båt som tog ett jämfotaskutt över alla trösklar.

Men vi ska ta det från början. För bakom Inshore 24 står en man som har jobbat i reklambranschen i hela sitt vuxna liv. Och som därmed har hållit båtbranschen på ett sunt avstånd.

En stor trend inom 3D-printing är skiftet mot mer miljövänliga material.

Med detta sagt har han heller inte frestats at falla in i gamla hjulspår och vanor från en traditionstyngd bransch, utan kunnat tänka fritt på ett befriande opåverkat sätt i sin debut som båtkonstruktör.

Resultatet är alltså Inshore 24 som inta bara har fällköl och är trailerbar. Tanken är också att den ska utrustas med måtta och inte mer än vad som krävs för inomskärssegling där 99 procent av båtfolket lever sitt båtliv.

– Jag kan förstå att många vill känna att de skulle kunna ge sig ut på ditt stora offshore-äventyret fast de innerst inne vet att det aldrig kommer att bli av. Och med den möjligheten kommer begränsningar, säger Göran Brandt.

Han fortsätter:
– Inte nog med att en sådan båt blir hutlöst dyr. Samtidigt försvinner möjligheten att traila båten och på så sätt kunna hantera och förvara den på ett smidigt (billigt) sätt. Jag ser ju att allt för många sitter fast med stora familjebåtar eller vilda tävlingsmaskiner som sällan eller aldrig används till det som de är skapade för.

Enkel hantering såväl till sjöss som på land är några av ambitionerna.

Inshore 24 är alltså, som namnet antyder, skapad för snabb inomskärssegling på det sätt som seglare använder sina båtar mest. En blick på en närliggande båt på fjärden, några korrigeringar av trimmet och ett högst inofficiellt race mellan de båda båtarna till gästhamnen är igång…
…utan att någon av de båda kombattanterna för den skull låtsas om att de faktiskt tävlar.

För ändamålet ska Inshore 24 vara lätt att segla ensam eller med liten besättning. Även om den udda skrovformen (som Hamnen.se siktar på att återkomma till) så är ändå det mest utmärkande med Inshore 24 att den hör till de största båtar som har klämts fram ut ur en 3D-skrivare, kanske är det till och med världens hittills största 3D-printade segelbåt.

– Det stämmer och går allt som jag hoppas och tror så sjösätter jag den första båten i en serie under i sommar eller senast i höst. Sedan är den ute till försäljning.

En stor trend inom 3D-printing är skiftet mot mer miljövänliga material och Inshore 24 siktar på att hänga med även på den punkten.

Materialet i den första båten kommer att vara glasfiber men de siktar på att ta fram en båt som är fossilfri och som går att återvinna.

Möjligheterna att lyckas med det verkar teoretiskt goda. Båten byggs i Värmländska Sysslebäck med en av världens största 3D-skrivare som ofta tillverkar produkter av träspån från de lokala sågverken.

Och båtens pris?
– Jag siktar på ett pris under 400 000 kronor, avslutar Göran Brandt.

Inshore 24
Längd:7,5 m
Bredd:2,3 m
Vikt:850 kg
Djup:0,3-1,5 m
Fock:11 kvm
Stor :15 kvm
Djup:0,7 m
Gennaker:25 kvm
Pris:Under 400 000 kr .
Mer info:inshoreboats