Sköna muskeldrivna utombordare från förr!

Redaktionen

Hamnen.se lovade att återkomma med fakta som visar att muskeldrivna utombordare inte är någon ny idé. Här är några sköna antikviteter på det temat. 

Att den nya muskeldrivna utombordaren Free Wheeling (som Hamnen,se rapporterade om igår) är tystgående, miljövänlig, billig i drift och lätt att transportera – finns det ingen anledning att tvivla på.

Däremot tvivlade vi på att metoden att driva en båt med muskelkraft, vev och propeller i kombination skulle vara ny. Vi lovade också att återkomma i ämnet efter en djupdykning i arkiven.

Vi dök och fann bland annat följande rader i Båtnytt nummer 1/1981:

“Det finns utombordsmotorer som drivs med bensin, elektricitet och dieselolja. Här är en ny metod – handkraft. Man-U-Troll tillverkas av Man-U-Troll Inc. 104 Metro Park, Ennis, Texas i USA och vevas bokstavligen för hand. Tack vare ett gynnsamt utväxlingsförhållande och en stor, effektiv propeller får man – enligt tillverkaren – samma fart på en roddbåt som med en liten bensinsnurra eller utombordare, allt då utan energikostnader annat än muskelkraft. Snurran är omsvängbar, har lågfriktionslager och detaljer i korrosionsskyddad lättmetall. En av fördelarna är också att “motorn” är helt ljudlös. Priset i USA ligger vid omkring 100 dollar, alltså ca 425 sv kronor.”

Vi dök ännu djupare…
…och fann flera bilder på muskel-/vev-/propellerdrivna utombordare av respektabel ålder. Den äldsta påstås vara från 1902.

Ovan syns muskeldrivna Free Wheeling från 2016. Läs hela arikeln om den här.

batprylar_2016_VevdrivenSnurra_Ingang_VesnurraIngang1

Relaterade artiklar

batprylar_2016_Freewheeling_Ingang_FreewheelingIngang

Sluta paddla – börja veva!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar