Vackra Nea vann Augustimånen



När träskönheten Nea korsade mållinjen som segrare i årets Augustimånen var klockan nästan 4.30 på söndagsmorgonen. Det blev nästan 32 timmar inkl två nätter då man seglade i både dimma och stjärnornas ljus och ibland så nära att man nästan kunnat kliva av torrskodd på öar och grund.
Foto: Håkan Lindström

Vindarna pendlade mellan noll och 6 m/s och medelvinden var kanske 3 m/s. Banan, som startade i Bullandö, gick mellan Sandhamn och Huvudskär i ett stort antal av navigationspunkter där deltagarnas förmåga att välja väg i skärgården blev helt avgörande. Hamnens reporter mötte Nea i ledningen innan lunch på lördagen mellan Villinge och Söderholm öster om Dalarö. Under den timmen vi följde dem seglade Nea synbart från de snabbare konkurrentbåtarna på skickliga vägval och bra driv i båten.

Nea passerar Augustimånens funktionärsbåt som är uppankrad för lunch.
Foto: Håkan Lindström

Nytt för i år var att tävlingen kunde följas på www.livetracker.se. Spåren efter båtarna ligger kvar så att det går bra att segla på nätet med vilken som helst av båtarna i efterhand. Det var inte alltid lätt att förstå vem som var i ledningen. Ibland ska båtarna ut på individuella rundor för att bromsa de som har högre LYS, så att första båt i mål vinner i en rättvis LYS-tävling. Efter en sådan omgång rundor brukar man finna den blivande vinnaren bland de första i spåret. Före rundan är det som regel någon stor och snabb båt i ledningen, på väg ut på en längre runda än de långsammare båtarna. Seglingsledningens hantering av banan och de individuella rundorna är ett mästerstycke!

Den initierade kunde se att Nea med LYS 1,08 låg nära sina konkurrenter med LYS upp till 1,22 över hela banan och att de eller fjolårets vinnare NF:en Wind-Song, LYS 1,12, med Sture Nyholm skulle knipa ledningen när de snabbare båtarna seglade sina tilläggsrundor. När undertecknad slumrade vid pass 03.00 på söndagsmorgonen låg Nea blott fyra eller femma. Nästa koll på Livetracker vid 04.15 var Nea i klar ledning före NF:en Wind-Song och alla båtarna stävade mot målet i Bullandö.

Nea med navigatör Fredrik Lindström till rors. Övriga ombord: Skepparen Robert Karlsson, Mattias Myrman och Erik Örtegren.
Foto: Håkan Lindström

Fredrik Lindström är navigatör på Nea. ”Vi var klart långsammare än de stora båtarna på de öppna fjärdarna och när det blåste mer, berättar Fredrik. I den lätta vinden hade vi en otrolig disciplin och det betalade sig. Roligast var ändå att segla riktigt fokuserat bland skären. I år prickade vi rätt på de allra flesta vägvalen och tog tillbaka det vi förlorat i mer vind och långa bogar mot de snabbare båtarna. Robert och Matttias deltar också i navigeringen. På så sätt blir diskussionerna bättre och förhoppningsvis också besluten, samt att man kan dela på jobbet, vilket behövs för att vara på topp i 32 timmar.

Augustimånen är en fantastisk upplevelse. Förra året seglade undertecknad på Nea i flödande månljus genom de norra ytterskärgårdarna. Den seglingen är ett minne för livet och av de mest sensuella seglingsupplevelserna mitt i tävlandet.

Robert Karlsson familjeseglar normalt sin Mälar 25 med nr 3, Nea. Hon driver på bra även i lätta vindar och ger en härlig naturkontakt med sin låga sittbrunn och fribord. Läs vad Robert skrev 2003, efter sin första Augustimåne, på https://www.augustimanen.se/nea03.htm. En M25 kan man komma över för kanske 50 000 kr. Hon kräver fernissa och en del underhåll, men inget betungande. Den totala årsbudgeten för vinnarbåten räcker inte till att få en båt till startlinjen i Gotland Runt. I år vann så båten med de allra lägsta kostnanderna den allra häftigaste LYS-tävlingen, Augustimånen.

Titta på Nea:s segelgarderob:

  • en solingspinnaker från 1976
  • ett storsegel från 1990
  • en mylargenua från 1995
  • en reservspinnaker från Soling 1980 

Tvåan NF Wind-Song.
Foto: Håkan Lindström

Augustimånen kan man träna på. Knappt hundra publicerade navigatiospunkter finns och bland dem väljer man en bana som deltagarna får på väg till start. Vissa punkter kan man tjäna på att ha sett i dagsljus, andra är enklare. Hydrographicas kort är obligatoriska. Svårighetsgraden bestäms av hur man själv seglar. Ska jag kryssa mellan grunden eller sträcka förbi det partiet med färre slag och längre väg. Ska jag runda Ålandsskär eller segla runt hela Huvudskär. Grundstötningar är ovanliga och medför dessutom tids-straff i kappseglingen. Det finns mycket att läsa och se för den som vill på www.augustimånen.se .

För egen del seglar jag ofta fort eller fortast runt banan i min SeaCart 30 med namnet Vinden, som på Ornö Runt, Roslagen Sea Race eller Gotland Runt. Augustimånen upplever jag lika gärna eller hellre i en kölbåt med LYS runt 1,10 även om det blir många sjömil med 2,14 i LYS. Nästa år vill jag vara med igen. Ses vi där?

Text: Håkan Lindström
www.knot.se