Du är här:Hem Artiklar Kappsegling Segling på två med egen playkanal

Segling på två med egen playkanal

Nordic Yachts Open 2013

Just nu pågår en av årets stora shorthandedevent i Stockholms skärgård. Det heter Nordic Yachts Open och lockar i år 58 startande båtar, alla med två seglare ombord på alltifrån en Folkbåt till en Arcona 430. Allt videomaterial från racet samlas i en egen playkanal.

Seglingen startar vid Bullandö Marina och fortsätter på en bana om ca 40 sjömil i Stockholms mellanskärgård. Det är jaktstart som gäller, vilket betyder att de snabbaste båtarna ska jaga ikapp medan de små blir jagade.

Förra året vann Fredrik Wallenberg med sin 63 fot långa Refanut. I år de största båtarna två Arcona 430. Det är alltid en snackis hur besättningen på två personer ska klara att hantera alla stora segel. Men seglarna själva ser det oftast som den största men också roligaste utmaningen, att visa att de klarar att segla båten effektivt med få händer. 

I praktiken är det ju vad de flesta gör på sina semestrar i alla fall. Nu handlar det bara om att lägga till kappseglingsmomentet och skapa lite mer puls. Jaktstarten gör dock det hela lite enklare. Det blir ingen trängsel att tala och risken för incidenter minskar. Varför detta också lockar mindre erfarna seglare som bara vill komma ut och kappsegla under enkla former.

Några av båtarna har en extra person ombord vars uppgift är att ta bilder och filma. Allt videomaterial kommer att publiceras på nyo.solidtango.com. Bara att gå in på kanalen, logga in med mejl eller direkt med Facebook och klicka på ladda upp.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Bilder från förra året. Foto: Sahra Lindgren.
Video från Refanut som Fredrik Wallenberg och Anders Lewander seglade till seger.

Publicerades: 2013-09-07

Text: Gustav Morin

Skriv ut